Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnikova mezga
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 10:39    Naslov sporočila: Paradižnikova mezga Odgovori s citatom

Ja, vem da internet mrgoli receptov. A glede na to da nas je tukaj dosti "paradajzarjev", ki imamo za razliko od tistih ki kupijo kakšen kilogram za kuhanje, priložnost eksperimentirati s paradižniki, bi me zanimal preizkušen recept.
Nisem namreč toliko vešč še kuhanja, pa bi rad dober - vaš recept.


Pa podvprašanje: od shranjevanja semen mi ostane praktično celotno meso paradižnika. Se lahko to uporabi za mezgo ali je potreben tudi gel? Embarassed

P.s.: pričakujte še kakšno podvprašanje pri receptu. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 10:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odgovor na prvo podvprašanje: ravno tisto meso od razsemenjevanja je najboljše za mezgo, ker si večino tekočine in semen (ki nekatere zelo motijo v mezgi) že odtsranil, zato se mezga veliko hitreje zgosti in skuha! Wink

Jaz bom tudi počakala na recepte, zanimajo pa me predvsem shranki iz samega paradižnika, brez druge zelenjave! Torej prava mezga, koncentrat,...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Iva. Smile

Ja, to tudi mene - brez paprike, čilijev in bog-ve-česa-vse, kar ima skoraj vsak recept na internetu.


Citiram:
paradižnik opereš, odsraniš tisti delček, ki je zraščen s pecljem, narežeš in daš v posodo in kuhaš, kuhaš, dokler voda ne povre. Ne dodajam začimb, le sol, ki je tudi kot konzervans. Lahko ga na koncu zmelješ s paličnim mešalnikom, vendar le-ta ne zmelje semen, zato priporočam pasirnik ali pa kar precejaš preko cedila in semena ostanejo na njem. Vročo mezgo vlij v vroče kozarce, zapri in počasi ohlajaj (zavij v deko).

Tole bi celo zdajle šel kar pobrat, pa se ustavi že pri tem, ker ne vem kaj je z vodo - koliko jo moram dati, če sploh. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1535
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Milim,da je tule mišljena paradižnikova voda,torej paradižnikov sok.

Drugače pa jaz dam kak deci ali dva vode,ravno toliko da se paradižniki ne primejo dna posode,kasneje ko se masa segreje pa itak paradižnik odda svoj sok.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 11:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala notranjka, ravno to me je zanimalo - če se ne bi kaj prijelo, če je v štartu bolj ali manj samo surova masa.
Se kar lotim. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18712
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni ravno mezga, ampak TAKOLE shranim za zimo vse viške domačih paradižnikov. Za mezgo jih imam premalo. Dodajam povsod, kjer bi v kuhane jedi dodala svež paradižnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, tole se pa še boljše zdi!
Ker s paradižnikovo mezgo imam vsaj jaz v mislih shranjen kozarček in ta veliko žlico, ko se me od zime na pomlad loteva kriza po paradajzu. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7743
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot Muha shranjujem pelate, ki jih najprej potopim v vrelo vodo, olupim, prepolovim, očistim semena, natlačim v kozarce -manjše. Za vsak slučaj dodam pol žličke limoninega soka in pasteriziram 10min ter počasdi ohladim pod deko...

Mezgo pa pripravimo takole:
zelo zrele paradižnike prerežem na manjše kose, dodam: baziliko, korenje, liste zelene. Pustim počasi vreti dokler se paradižniki povsem ne razpustijo (1-2uri). Potem goščo ohladim - toliko, da jo lahko obdelujem naprej. Ko je dovolj hladna jo izžamem na strojčku za mletje mesa. Tako se lepo odstranijo vsi trdi delci. Dobljeno goščo pa ponovno zavrem in pustim, da povre do želene gostote. Še vročo natočim v vroče steklenice, zaprem in ohladim pod deko.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9291
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Ni ravno mezga, ampak TAKOLE shranim za zimo vse viške domačih paradižnikov. Za mezgo jih imam premalo. Dodajam povsod, kjer bi v kuhane jedi dodala svež paradižnik.

Ja, takole je zelo uporabno. Sem hotela nalepit link, pa me je muha prehitela. Wink Prakticiram že kar nekaj let, že precej pred objavo recepta. Po mojih izkušnjah tako shranjen paradižnik najbolj ohrani svoj okus.
Shranjujem tudi paradižnikovo mezgo (bolj sok), če imam paradižnika dovolj.
Od mešamnih shrankov pa obožujemo lutenico, s tem, da dodam nasekljan peteršilj in cepkane paprike. No, seldnji recept bi sodil v drugo temo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sancy990



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 19:04
Prispevkov: 64
Kraj: Podčetrtek

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 14:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz mezgo delam takole.
Paradižnike očistim, narežem na kose ter zmiksam z blenderjem, dam kuhat, dodam soli ter sladkorja po okusu (odvisno kako vam je všeč). Dodam razne začimbe origani, baziliko, rožmarin...
Kuham tako dolgo, da izpari vsa tekočina in mezga je zelo gosta. Običajno je na koncu polovico manj kot je bilo na začetku.
Nalije vroče v kozarčke. Shranim v kozarčke od soka DANA 2 dcl.

Za kakšna dodatna vprašanja sem na voljo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napolnil kozarčke s koščki paradižnika. Smile
Na koliko stopinj pa se pasterizira v pečici?
Na tisti strani ne piše, ker je mogoče mišljen aparat (ki ga ne najdem), sorodna stran pa za paradižnik navaja 90'C, kjer pa voda očitno ne bo vrela, kot je napisano v receptu. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9291
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matic, jaz pasteriziram v loncu (pasterizator je pokvarjen, je šel termostat) in nalijem vode do vsaj 2/3 kozarčkov, lahko tudi čeznje, kuham tako, da voda vre vsaj 20 minut, še najraje ohladim v vodi. Lonec mora biti seveda pokrit). Paradižnika tako ali tako ne moreš preveč skuhati, če ga zdaj skuhaš bolj, je potem pač prej kuhan. Ker ima paradižnik semena, sem raje malo bolj previdna, da se shranek ne bi pokvaril.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, metuljc. Jaz jih bom dal v malo višji pekač, tudi mami je rekla naj dam 2/3 vode. Smile Še vedno nisem prepričan 20 minut vrenja pri kolikšni temperaturi. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18712
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matic, s 100 °C po moje ne moreš falit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
viktorh
Deaktiviran


Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46
Prispevkov: 315
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi Janja Remškar v svoji knjigi Shranjeno bogastvo domačega vrta, 2013, navaja, da se paradižnik v vseh oblikah shranjevanja PASTERIZIRA:
- 15 min V VRELI VODI,
- 20 min V PEČICI, OGRETI NA 100 stopinj.
Pri jajčevcih je dovolj 90 stopinj.
Za večino sadja pa veljajo temperature od 75 - 80 stopinj okoli 20 min.

Na tej temperaturi se uničijo vse bakterije in klice.
Lahko pa tudi steriliziramo, če imamo zato ustrezne priprave. To pa pomeni segrevati nad 100 stopinj, vendar za krajši čas.....
_________________
Viktorh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.