Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnikova mezga
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas je zadeva kar se da enostavna: paradižniku odstranim zgornji trši konec oz. trn, kot ga jaz imenujem, in ga narežem vendar ne na drobno, srednje na pol, večje na četrtine. Dam v lonec brez dodatka vode, pokrijem in dam vret, paradižnik spusti svojo vodo in se ne prime, tako vre kar nekaj časa, da se razpusti.
Potem se to spasira, pasiramo samo maso, vodo odlijemo stran, ostane le tista voda kar gre z zajemalko.
Je pa tako, da pregoste letos več ne delam, taka je bila lani, zelo zelo gosta, kot kakšna ne preveč pektinska marmelada, potem pa sem ugotovila, da moram pri kuhanju zraven dodajat vodo, ker je vse skupaj pregosto. Torej naj bo raje paradižnikova voda.

Pasirano maso prelijem v lonec, dodam sol in zelo na drobno sesekljano baziliko in zavrem. Vmes se v pomivalnem stroju operejo kozarci. Vrelo maso vlijem v še vroče kozarce.
V pokrovček nalijem žganje, pokrovček zavrtim, da se prelije tudi po robovih, in ga prelijem v naslednji pokrovček, prejšnjega pa privijem na kozarec. In tako do konca.
Potem kozarce preložim v pečico in ko temperatura naraste do 110 stopinj C, pečico ugasnem. Kozarci ostanejo v pečici še kak dan, toliko pač, dokler niso popolnoma hladni.

Tako narejena šalša mi ni še nikoli zavrela.
_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18712
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 19:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz še bolj poenostavljam.
Ponavadi mi ostane le par paradižnikov in daljši postopek ni smiseln. Zavrem, olupim ali pa tudi ne, zmiksam s paličnim mešalnikom, še enkrat dobro prevrem in brez kakršnikoli dodatkov prelijem v vroče kozarčke, ki jih tik pred tem splaknem z vrelo vodo in nanje privijem pokrovčke, ki so se do privijanja namakali v vreli vodi. Par mesecev sigurno zdrži, za več pa ne vem, ker jih prej porabim.

Sploh vse kozarčke za zimske shranke pred uporabo ogrejem/splaknem z vrelo vodo in pokrovčke namakam v vreli vodi. Očitno zadostuje, ker nimam problemov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9290
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 21:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz vreli vodi prilijem kis, je še bolj zanesljivo. Za čisto vse shranke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je na koščke narezan paradižnik, samo prevret in vroč zaprt v kozarce obstal celo leto, brez soli, kisa ipd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
leskar



Pridružen/-a: 02.07. 2013, 13:27
Prispevkov: 8
Kraj: Leskovec, Posavje

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2014 16:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čeprav je sedaj mrtva sezona kar se tiče mezge, pa vseeno naše izkušnje, ki so tudi pri nas kot pri Garden-ji kar se da enostavne: paradižniku odstranimo zgornji trši konec oz. trn in ga narežemo na dva do cca 6 kosov. Damo v kozico (16l) in na štedilnik vret. Kuhamo cca 1-2 uri ob mešanju in vmes z zajemalko poberemo vodo, ki jo tudi damo v kozace in zapremo s pokrovčki.
Ko je ustrezno gost dodamo še cca 5-6 narezanih paprik baziliko in origano. Solimo pa ne. Kuha se še največ 10 min in potem s paličnim mešalnikom celotno zmes zmiksa.
Zatem gre mezga takoj v čiste in ogrete kozarce, ki se zaprejo s čistimi (pretežno starimi) prekuhanimi pokrovčki. Zložene kozarce na pultu pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Običajno pride iz take sarže do 12l mezge, kozarčki pa so različni od 0,3 do 0,5l, tako da je letna količina običajno 70-100 kozarčkov. Zadnja leta, ko je paradižnika dovolj smo kuhali po 3 do 4 take sarže. Kozarci so dobro zaprti in le izjemoma pride zaradi ne najbolj ustreznega pokrovčka do napake.
_________________
Lep pozdrav, Leskar
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2014 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri nas pa delamo tako: preden dam narezan paradižnik na kose ga na spodnjem delu zarežem na križ in z roko stisnem, da odvečna voda sluz in semena skoraj vsa gredo ven, saj ta niso bistvena za mezgo. narezano dam v lonec , dodam kakšen lorber nekaj zmečkanh zrn popra, (tudi čili če delam pekoče) nekaj zrn soli in to se kuha. občasno zmešam, saj nevarnosti da se prižge, ker je dovolj paradižnikove vode še ni. to se kuha odvisno od zrelosti paradižnika, recimo 1 uro. kuhano pasiramo skozi strojček, ki ločuje čisto mezgo od lupin in ostalega dodanega (včasih gremo z isto maso 3x skozi strojček-a to gre hitro). vse zlijem znova v čisto posodo in kuham ob stalnem mešanju, po občutku, do gosta mase in vročo zlijemo v vroče čiste 2 dcl flaške za sokove. pokrijemo z več plasti prtov ali priložnostno odejo do drugi dan. zelo obstojno.

posode preplaknjene s kisom ali šnopsom mi se zdi zelo uporabno kot razkužilo. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2014 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem obrane zrele paradižnike iz zunanjega nasada - kakih 20 kg pospravila kot mezgo.
Naredim čisto enostavno:
Paradižnike umijem, odstranim pecelj in kak oboleli del, prerežem na pol, dam v velik lonec z malo vode na dnu, do vrenja večkrat premešam, ko zavre, pokrijem in do drugega dneva pustim, da se ohladi. Bistro tekočino potem odcedim (tako naredim zelo gosto mezgo), goščo pa zmeljem na strojčku, ki od mezge loči lupine in semena.
Mezgo segrejem toliko, da v njej stopim sol in sladkor, napolnim in zaprem kozarce, ki jih dam v sterilizator na 90 stopinj za eno uro. MezgA je precej svetla, ker sem imela zraven mnogo rumenih paradižnikov.

_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bodika



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55
Prispevkov: 390
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2014 22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes nisi imela malo dela.Pozimi bo lepo prijeti kozarec mezge s police in se spomniti redkih sončnih dni. poklon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JANEZ L



Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20
Prispevkov: 180
Kraj: Radmannsdorf/ Radolca

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2014 22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke Marija.
_________________
S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nxyz



Pridružen/-a: 25.01. 2014, 18:15
Prispevkov: 582
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2014 14:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paradižnike narežem,odstranim trše in poškodovane dele,napolnim lonec z njimi, dodam par čebul,mali bazilike in kuham,da se vse zmehča. Nato s palučnim mešalnikom zmiksam in počakam,da tekočina povre do take gostote kot jo želim. Potem nalijem v kozarce in jih zaprem ter zavijem v brisače,nikoli ničesar negrejem v pečici in še nikoli se mi niso pokvarili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18712
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 13:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TVD je napisal/a:
Če ima kdo kakšen dober recept za paradižnikovo mezgo, se priporočam.
Sem dobila eno vrečko paradižnikov od moža, jih nima časa skuhati, ker gre drug teden na kmečki sejem v Gornja Radgono. (mam pa res srečo! Wink )

TVD je napisal/a:
Uh, zdaj sem šele videla, da so paradižniki dveh vrst. Kaj se pa lahko naredi iz pelatov?

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 17:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če dovolite bi tudi jaz nevedneš dal pripombo. Mislim da je škoda metat proč tisto vodo ki jo izloči paradižnik. Saj to je ubistvu paradižnik in vsebuje vse kar tudi paradižnik ane? Lahko se jo da v vrečke za ledene kroglce in zmrzne ter pozneje dodaja jedem. Ali pa pred tem še bol zgosti. Pri nas tudi sok od paprike ki jo pečemo prišparamo in damo v vrečke za kroglce. Je super za dodatek omakam. To nas je naučila tašča ki je dobra kuharca. Kar se lahko prepričate če pogledate tasta iz profila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7743
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi damo v lonec na kose narezan paradižnik, baziliko, nekaj korenja in zelene. Vse kuhamo, da se čimbolj razpusti. Potem ohladimo in izsočimo na mulipraktiku. Potem mezgo ponovno kuhamo, da voda izpareva in se mezga primerno zgosti. Potem vrelo mezgo natočimo v steklenice.

Tonček, tole o uporabi soka od paprik mi je všeč.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thag



Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05
Prispevkov: 345
Kraj: Malija/ Izola

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem jo letos prvic sam delal, in po vasih receptih sem si fajn zakompliciral zivljenje, sam sen pocvru cebulo in cesen, paradiznike narezal na pol in jih samo z roko stisniv v lonec, dodal nekaj vode, pocakal da se razpusti in z palicnim zmixal. Kozarce vedno ogrevam cca 15 minut v pecici in nato v njih nalijem vrelo mezgo. Osebno mi ni vsec kar sem spacal in pretekoca je. Bom pa vsekakor naredil se eno rundo, tasca mislim, da je ze ene 3 ali 4 naredila, sicer ona zapakira v vrecke in da zmrznit. Jaz sem pa bolj za kake pice delal itd.
_________________
http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kuhajmo s Tončkom.
Še eno finto poznam. Kdor je že kdaj sušil paradižnike na soncu in zraku bo vedel kako se hitro sušijo tudi v avgustu in septembru. Pa ni treba da si na Primorskem. Paradižnike narežemo in izločimo osemenje. To lahko kuhamo z izparevanjem in prepasiramo. Ko se paradižniki po dveh dneh osušijo bo zelo malo časa potrebno da se zmleti s kuhanjem zgostijo. Ali se samo segrejejo do vrenja in prepasirajo. Najbrš nisem edini ki mu je šlo tisto dolgotrajno kuhanje s špricanjem around and around na živce.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.