Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Šipek
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3320
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, saj postopek kako pripravljaš marmelado si že predstavila na prejšnji strani, ampak nisi pa posebaj omenjala detajla z dlačicami.

Malo me zanima kaj več okoli tega.

Citiram:
saj prav te (pravilno obdelane) poleg okusa dajo razburljivost brbončicam v ustnih in zadovoljstvo


Se tu skriva še kaj drugega, kot je bilo že povedano?

Citiram:
"problem pri šipkovih dlačicah je", da ni enostavno narediti dobro šipkovo marmelado.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pridužujem juglansu, voda mene tudi zanimajo podrobnosti glede šipkove marmelade.

Delala sem jo samo enkrat, pa sem očitno imela srečo, ker je dobro uspela. Sem pa kuhala kar cele šipke in potem pasirala. Malo tečno je bilo to pasiranje, ampak se je splačalo, ker je bila marmelada res odlična. Letos bi ponovila vajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7721
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, tole debato in navodila bom pa pozorno spremljala - so me same oči in ušesa, zato Voda, kar pogumno in podrobno, prosim.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiana tvoja uspešna marmelada ni bila slučajnost ampak enostavno pravilno narejena. torej, nikakor miksat ampak pasirat. seveda je pasiranje dolgočasno in utrujajoče. če imaš več kg plodov lahko delaš tudi v presledkih (kakšen drug dan).

zadeva je popolnoma enostavna: v lonec z zrelimi plodovi daš zelo malo vode mogoče 1-2 dcl (odvisno od količine plodov). kuhaš na lahkem ognju, mešaš, da se ne prime. z mečkalom za krompir poštafaš po plodovih. ko vidiš, da so dovolj mehki jih skozi cedilo za juho (zelo gosta mrežica) s veliko zajemalko pasiraš tako, da zajeto močno pritiskaš (pasiraš) ob mrežico . cedi se gosta rdeča pasta katero prekriješ z sladkorjem (cca 1 kg šipka 60 do 70 dkg sladkorja-jaz stresam sladkor od oka, a obvezno cca 70 dkg-merila starih receptov). pustiš pokrito čez noč. drugi dan (kadarkoli) zmešaš i znova daš na ogenj. na lagani vatri in s stalnim mešanjem pride gosta okusna marmelada. kuhaš lahko uro in pol. proti koncu daš kapljico marmelade na krožniček in ko se ta čez 30 sek ne cedi, če obrneš krožniček, je gotovo.

redka bo, če niso plodovi dovolj zreli - tudi dlačice se zelo občutijo
redka bo, če ni dovolj sladkorja - tudi dlačice so bolj občutijo
redka bo če se ni dovolj kuhala - tudi dlačice so bolj občutijo

kuhano obvezno pasirati - (v cedilu pri pasiranju ostanejo skoraj popolnoma suhe peškice in nekaj kožice debele kot pergament)

prepovedano miksati

kot pri ostalih marmeladah, če je sadež zrel lahko dodaš manj sladkorja (pri šipku to ne veljaa) in čas kuhanja je krajši

po vsem tem na kaj sem opozorila so brbončice pri degustaciji zelo zadovoljne. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4221
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda pozdravljena,

za tale navodila se ti tudi jaz zahvaljujem.
So te le nahecali Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ste slišali za,VSE POTI VODIJO V RIM, receptov je več in kdo misli, da je njegova edina pot je idiot.To ni moja zamisel, verjetno koga pametnejšega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9260
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Ste slišali za,VSE POTI VODIJO V RIM, receptov je več in kdo misli, da je njegova edina pot je idiot.To ni moja zamisel, verjetno koga pametnejšega.


No, no, malo več prijaznosti pa res ne bi škodilo. Na tem forumu gojimo prijazne odnose.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj imaš prav, nisem mislil nikogar žalit, najmanj pa Vodo. Se opravičujem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7721
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, tale navodila si bom pa kar skopirala med recepte kakšno drugo priložnost, ko bom imela več šipka kot letos. Hvala lepa.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1337
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda tudi jaz sem vesela tvojih navodil za marmelado. Saj imam samo ene 2 kg sipka, pa bo kolikor bo, za priboljsek. Nikakor se nisem mogla odpravit cistit sipka, odstranjevat dlacice. Za caj pa mi je to prevec.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2016 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

recepti so tu in tam različni a vsak od nas priseže na svojega. pri nas doma se tako dela že tretjo generacijo in to vsako leto nekaj kg (seveda poleg ostalega). počasi opuščamo stare recepte in hočemo hitro in z manj sladkorja narediti marmelade, a to bi rekla je popolnoma nekaj drugega.

PS: še en način priprave šm.

na 2 litre očiščene mase se doda 1.10 kg sladkorja, in strok vanilije.
skuhamo šipek, pasiramo, stehtamo pasirano maso, pripravimo primerno količnino sladkorja. pasirano maso kuhamo brez sladkorja z vanilijo, da se zgosti. šele potem dodamo sladkor in kuhamo pri močnem mešanju še 15 min.
želim, da vam šipkova marm. uspe ne glede kateri recept uporabljate.lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)


Nazadnje urejal/a voda 08 Dec 2016 14:09; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18656
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2016 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
, in mahuna vanilije.

Strok najbrž?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2016 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tako je Muha strok je pravilno. se oproščam, žal nikoli nisem perfektno govorila slovenščino a sedaj mi gre samo na slabše, ker sem cca 7 mesecev v Hr. Istri in že totalno mešam besede. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9260
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2016 14:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oba recepta sem skopirala v novo temo med recepti:
Šipkova marmelada, kot jo naredi Voda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18656
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2016 16:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda: nič hudega, se še mi kaj naučimo. Meni je tole tvoje mešanje jezikov prav simpatično Very Happy pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.