Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2016
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 63, 64, 65  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2016 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ponavadi počakam dober teden. Kje pa kupiš lactobacilus serum? Pa ne uporabljam samo jalapenotov, ampak več različnih vrst. Odvisno kako pekočo omako želim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2016 09:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Spiridon; verjetno to počneš na sobni temperaturi, kaj ne? Mi je pa zanimivo, kako hitro ti sfermentira čili, namreč sam ga ne fermentiram samostojno, ampak ga dodajam kislemu zelju in tu imam nekoliko drugačne izkušnje. (ha ha, čudak, a ne)

Torej. Ponavadi kisam zelje v dveh verzijah. Ena je brez čilija, druga pa z njim, vse pa s standardnimi začimbami za zelje. Za kulturo dodajam kar kefir, opažam pa, da opcija s čilijem precej pozneje sfermenitira. Opazno pozneje in vsakič znova me skrbi, če ni kaj narobe. Na koncu je vedno OK, okus je pa sploh zakon.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2016 18:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jest sem pa letos kr mal razočaran nad letino. Lani sem imel nekaj primerkov bogato polnih, letos pa kar ne grejo in ne grejo pokonci. Trenutno sicer nekaj obiram, a pričakoval sem več. Vsako sorto sem dal tako na balkon kot na vrt a nikjer ni uspelo tako da bi se lahko pohvalil. Ugotovil sem le, da na balkonu najbolj ustreza Habanero white, med tem ko na vrtu bolje uspevajo druge sorte habanerov in nuklearca Moruga in Butch. Upam da bo vreme čim dlje primerno in da bodo obstoječi plodovi lahko dozoreli...

Bolivian rainbow:


Habanero brown:


Habanero white:


Lemon drop:


Trinidad scorpion Butch T:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2016 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelenc, saj imaš še kar nekaj čilija, sezone pa res še ni konec!

Res pa je nekam čudna letos (pa ne samo pri čilijih!), še dobro, da se ne sekiram okrog količine pridelka, ki je v povprečju podpovprečen Wink .
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2016 07:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale mesec naj bi bil še precej topel in bo še marsikaj dozorelo. Tudi pri meni vsaj izven rastlinjaka ni vse tako kot bi moralo biti. Sploh najbolj močni. Pač prestopno leto.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2016 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar jaz opažam, ni velike razlike med tistimi posajenimi v loncih in na vrtu. Vsaj v količini pridelka. Na začetku sezone so bolje uspevali in prej rodili tisti v loncih, saj je slabo vreme vplivalo na tiste v vrtu. Sedaj so se pa dobro nabildali in tudi oni dajejo lep pridelek. Če bomo res imeli še par tednov indijanskega poletja, ne bo kam stavit vsega Confused Sem ta teden nabavil 30 stekleničk po 100 ml za omakce......, od lani praktično še ves pridelek, ki sem ga posušil, kar je bilo vloženega je že šlo, v hladilniku je še par flaškic omakce.

Ps:

Ima kdo kak dober recept za nadevanje Satan's kiss kuglic? Me je presenetila višina in bujnost rasti rastline (6 komadov), pa je sedaj na voljo kar precej plodov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2016 15:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

goIdhorn je napisal/a:
Jaz ponavadi počakam dober teden. Kje pa kupiš lactobacilus serum? Pa ne uporabljam samo jalapenotov, ampak več različnih vrst. Odvisno kako pekočo omako želim.

Lactobacillus serum si kar sam napravim. Čisto enostavno je. Tukaj je recept: http://rastline.mojforum.si/rastline-about3237.html

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2016 17:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Zelenc, saj imaš še kar nekaj čilija, sezone pa res še ni konec!

Vem da še ni konec sezone, a vseeno sem lani imel ob takem času boljše rezultate.

Me pa nekaj zanima. Nisem še zasledil komentiranja zorenja plodov, po tem ko jih utrgamo iz grma. Iz neznanega razloga mi je odpadel en plod Moruge, takrat je bila le bežno vidna rdečkasta lisa, sicer pa je bil popolnoma zelen. Zadevico sem dal na okensko polico in v treh dneh je dobil že skoraj popolno rdečo "sočno" barvo. Imajo čiliji dejansko toliko energije v sebi, da lahko dozorevajo tudi na ta način? Kako pa je pri drugih sortah zelenjave?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2016 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Prisilno" dozorelega čilija se ne spomnim, lahko pa da sem tak slučaj prezrl Rolling Eyes .

Včasih, ko še ni bilo toliko bolezni, smo paradajze, ki bi jih sicer pobrala slana, pač še zelene obrali in dali na toplo, kjer so dozoreli.
Okus?, hja v sili hudič še muhe žre, to so bili časi brez trgovskih centrov in so bili takšni paradižniki bolje kot nič. Spomnim se, da so bili praženi z jajcem čisto v redu!

Pa kot vedno, tisti najbližji naravnemu zorenju so bili tudi najbolj okusni, najbolj zeleni pa so lahko tudi zgnili pred zorenjem.

Imam občutek, da so prisilno dozoreli čiliji bolj podobni originalno zrelim .... Rolling Eyes
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2016 18:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No sedaj začenja zoreti tudi "zloglasni" Rocoto. Sploh ni tako pozen kot se je govorilo, no vsaj pri meni ne Very Happy Tudi jalapeno se je komaj pred dobrim tednom začel barvati rdeče.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thag



Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05
Prispevkov: 345
Kraj: Malija/ Izola

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2016 20:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz ne opažam še konca sezone, danes sem se vrnil iz dopusta in opazil vse rdeče, pa sem nabral dobrih 700 gr mešanih Smile Pa še ogromno je zelenih, vse še cveti, nekaj pa še bo Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2016 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na nekaterih plodovih opažam luknjo. Par mm veliko, nič gnilo naokoli, plod kot tak tudi nič poškodovan. Na črnem habaneru izgleda takole:



Me je firbec matral in sem zadevo odprl. Hja, notri pa vidim neke temne lise in bele drobne pikice, kot bi šlo za uši. Tole pa zgleda takole:



Morda kdo ve, v čem je fora?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2016 20:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz podobno zadevo opazam na papriki (pa ne na vseh) in vcasih notri najdem tudi crvicka. Ne vem pace bi se on sladkal s cilijem.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2016 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, seveda bi se, saj čiliji pečejo le (pa še to ne vem, če vse) sesalce. Molji pojedo najbolj pekoč čili, le pecelj ostane. Tudi ptiči jedo najbolj pekoče čilije.
Ja, "črvi" se najdejo v paprikah, čilijih, pa tudi paradižnikih, gre za ličinke enih muh (pa ne vem, katerih).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2016 07:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni se to pojavlja izključno pri Jalapenotu. Zakaj samo pri njemu mi ni jasno.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 63, 64, 65  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 63, 64, 65  Naslednja
Stran 49 od 65

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.