Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sirupi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk, ribez je nekako kiselkast in zelo specifičan. kako razbremeniti ta okus ti ne znam svetovat. mogoče probaš tako, da ko bo zrel uvaljaš grozd ribeza v mleti sladkor daš v usta poleg drugih zeli. dobro prežvačeš, malo posesaš in prežvekano izpljuneš. približen koncentrat boš zagotovo občutila. če ti moj predlog pomaga...lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27
Prispevkov: 633
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se zdi da bo bolj problem, ker ima ribez blag okus. Kislina ni problem, če imaš močno aromo. Ki pa je ribez nima. Jaz bi verjetno pustil sam ribez ali pa ga kombiniral z zelo majhnimi količinami drugih sestavin.
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9291
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rdeči ribez se izjemno dobro kombinira s črnim, lahko v majhnih količinah, pa z malinami (ločeno od črnega ribeza). Če dodaš cimetovo skorjico naredi malo bolj globok okus. Vsaj jaz kaj drugega ne bi dodajala.
Sem pa zadnjič naredila malo jagodne marmelade in dodala na 1 dl2 mala listka bazilike Magic Blue, pokuhala minuto, dve in listka odstranila. Izjemen okus, bi bil uporaben tudi za sok, enako maline ali jagode z bezgom, recimo.

Malo bolj trpek in zanimiv okus dobiš, če skuhaš ribez s peclji vred, dodaš vode na ribez, da je pokrit, skuhaš. Odcediš, iztisneš sok, na cedilu ostanejo lupinice, peške in peclji. Sok potem kombiniraš s čimerkoli, pa počasi prideš do, zate, dobre kombinacije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5442
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko...


Na oko po skladnosti vsekakor meliso in bezeg, za ljudi, ki radi kaj posebnega poskusijo, pa še različica z baziliko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1346
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 21:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem dokoncala sirup na hladno kombinacijo bezga, jagod in limone. Sladkorja sem dodala pol kg na 1 liter soka. Na ta nacin ima razredcen sirup mocnejsi okus in je manj sladek. Naslednjic bom dodala se meto.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9291
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tajana, ob tako majhni koncentraciji se sirup, po moje, ne bo obdržal, razen, če ga boš hranila v hladilniku, pa tudi tam bo sčasoma zavrel. Če ga ne boste kmalu spili, seveda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1346
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na hladnem do enega meseca sigurno. Sicer pa ga je samo dva litra in vedno ga zapiram v male dva dcl kozarce.
Sem pa pred dvemi meseci nasla zalozen lanski bezgov sirup in je bil se vedno v redu. Jaz vecino sokov in sirupov zapiram hladne in vedno dodajam zelo malo sladkorja. Vcasih res kaksen zavre in tako dobim prav prijetnega okusa kis. Tudi tega velikokrat porabim razredcenega z vodo enako kot sirup.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2016 09:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

to je potem nekaj podobnega kot šabesa. včasih je v vsaki slastičarnici v mestu, kjer je bilo veliko vojske (JNA) bilo skoraj obvezno spiti kozarec šabese. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5442
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2016 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno uničujem staro zalogo bezgovega sirupa (težko delo, ampak nekdo mora), pa pripravil 15 l letošnjega.

Naslednji bo najbrž melisa + malina, če bo vse lepo šlo. Verjetno bi tu zraven dobro šel ingver.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2016 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

o ja, na igver sem popolnoma pozabila, ker ko kaj podobnega delam hodim naokoli po vrtu in nabiram, ingverja pa nimam. ja je izredno hvaležen. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 12 Jun 2016 09:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za koristne predloge!
Po možnosti bom probala samo s sadjem (ribez, gozdne jagode, maline in šmarna hrušica) ter meto za svežino. Poročam, kako mi bo ratalo!
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.