Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kis v lesen sod?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 11:47    Naslov sporočila: Kis v lesen sod? Odgovori s citatom

Letos imam prvič lasten jabolčni kis, iz jabolčnega soka, zdi se mi kar dober,pretočen je bil konec decembra, gošče je bilo ogromno, kisal se je v plastičnem sodu z veho, kupljenem prav v ta namen.

Zdaj me pa ta plastični sod nekako moti.Kupila bi lesenega, magari rabljenega, pa nimam pojma, kako bo potem s kisom.Se bo sod sušil, če bomo kis točili sproti?Bo treba pretakat kar naprej v manjše posode? Naj ga pustim še nekaj časa v plastiki po ga potem ustekleničim?Kisa je cca 70l, pa bi bilo res škoda,če bi se mi kaj sfižilo.Je bilo kar nekaj dela z njim.

Hvala za nasvete!
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

predlagam ti da pogledaš pod rostfrei sodi (tudi na bolhi). lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri lesenih sodih, mislim da tudi kis izhlapeva. kar pomeni da ga bo zmeraj manj, in zmeraj močnejši. Je pa verjetno fajn, ker je dostop zraka, kar pomeni, še enkrat močnejši kis.
Mislim pa da nima smisla. Sod je predrag. Če bi dobila kaj, malega za probo morda.
Raje obleči plastičen sod v kak filc, odejo, ali pa v les.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18710
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko si nabaviš tudi steklen balon, kot jih imajo za vino ali žganje. Opletene ali gole.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, jaz imam ene 200l kisa, in ga hranim v rostfrei sodih, stekelnih balonih, ali pa plastičnih sodih. kakor pride.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri stari mami smo učasih imeli okoli 200l plastični sod z vinskim kisom. Tisti modri mislim da je bil okoli 200l. No kis je bil v njem več kot 5 let. Redno se je točil v manjšo flašo za uporabo v kuhinmji. Točil se je preko šlaufa. Nikoli ni bilo nobenega problema z njim. Tudi jas doma skladiščim svoj vinski kis v plastičnih 5l kanistrih ki so od kisa za vlaganje. Jaboučnega imam pa v inox cisterni. V nobenem primeru ni nobenega problema.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 689
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 15:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če te moti plastika nabavi steklen balon, na obali mu rečemo flaškon. Ta večji mislim, da so 54l, dobiš pa tudi manjše 20,30l.
Na bolhi imaš nekaj rabljenih po 15€ in gor.
Namesto zamaška pa uporabiš kos spužve. Mi imamo tako vsa leta in kis normalno dela.
L.p.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peter je napisal/a:
Če te moti plastika nabavi steklen balon, na obali mu rečemo flaškon. Ta večji mislim, da so 54l, dobiš pa tudi manjše 20,30l.
Na bolhi imaš nekaj rabljenih po 15€ in gor.
Namesto zamaška pa uporabiš kos spužve. Mi imamo tako vsa leta in kis normalno dela.
L.p.



Ja, do plastike ne gojim nobene posebne simpatije, inox bi mogoče lažje gledala, flaškon pa imamo, 20l, ampak odpade, zaradi teže, težko ga je namreč dvigati in nalivati v steklenice.Tale plastika, ki jo imamo sedaj, pa ima pipo in se lepo iz nje toči.

Kaj pa v steklenicah, bi se lepo postaral, če bi bile zamašene s pluto?Brat ima namreč napravo za zapiranje buteljk s plutastimi zamaški,pa ne vem, kako bi se obneslo.

Na vsak način bom nekaj steklenic napolnila,da vidim kaj bo.Naj "zašvasam" čez pluto tiste plastične kapice?
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Flaškone imaš 5,10,15,20,30,54 L se mi zdi. Cene so pa od 15€ naprej se mi zdi. Samo so težki za čiščenje. Edino če kupiš tistega z širokim grlom, ki je odličen!

LP
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzlj je napisal/a:
Pri lesenih sodih, mislim da tudi kis izhlapeva. kar pomeni da ga bo zmeraj manj, in zmeraj močnejši. Je pa verjetno fajn, ker je dostop zraka, kar pomeni, še enkrat močnejši kis.
Mislim pa da nima smisla. Sod je predrag. Če bi dobila kaj, malega za probo morda.
Raje obleči plastičen sod v kak filc, odejo, ali pa v les.


Hvala za mnenje,sem že gledala na bolhi,pa niso tako zelo dragi, saj ga imaš potem za več let najbrž?Nekdo prodaja sod, ki je parafiniran, se ti kaj zdi, kaj bi to bilo?Človek ne ve, za kaj je to dobro, imam pa občutek, da je nekakšen preprodajalec.

Me pa ne moti vizuelno, ampak imam predsodek do dolgotrajnega hranjenja v plastiki.
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 16:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Flaškon imaš toliko let, dokler ga ne razbiješ Very Happy ampak ponavadi so v tej plastiki, pa se ne razbije tako hitro.
Za parafiniran sod še nisem slišal. Mogoče za sod, katerega na vrhu zaščitiš s parafinom, to ja.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 17:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko pa uporabiš tudi fiberglass cisterno. Smo mel na kmetiski na Bajnofu not jabolčn kis pa jabolčno medeno vino pa ni blo problemov. Kot sem pa tudi že povedal tudi v plastični posodi ni problemov tudi pri dougotrajnem skladiščenju nad 5 let.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3320
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lesene sode se znotraj oblije s parafinom ravno zaradi izhlapevanja. Imam žlahtnika, ki dela takšne manjše, bolj za okras in imajo vžgane slike vinske trte oziroma grozdja.
Skratka, če vem pravilno, se parafinira bolj za žganje, za ostalo pa ne. Nadalje si mislim, da če je sod v ravno prav vlažni kleti, potem iz njega ne hlapi tako intenzivno. Kako pa je s kletmi sodobnih hiš pa vemo, suho kot poper.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9290
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 18:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko litrov pa imaš tega kisa? Nasveti so odvisni tudi od tega.
drugače pa, saj steklenih balonov ni treba dvigovati, daj jih na malo dvignjeno mesto, pa z natego (navadna gumijasta cev) točiš kis po potrebi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forest727



Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
Prispevkov: 586

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2015 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Koliko litrov pa imaš tega kisa? Nasveti so odvisni tudi od tega.
drugače pa, saj steklenih balonov ni treba dvigovati, daj jih na malo dvignjeno mesto, pa z natego (navadna gumijasta cev) točiš kis po potrebi.


Kisa ima, sodeč po prvem postu, 70l...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.