Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Brzinski kolač - ali kolač "od oka"

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 21:01    Naslov sporočila: Brzinski kolač - ali kolač "od oka" Odgovori s citatom

danes sem naredila kolač "od oka" ali brzinski. osnovni recept sem dobila. kot ponavadi eksperimentiram in prilagajam recepturo. ta je bil poslikan pred novoletnimi prazniki. eden celo pripravljen za darilo.



Brzinski kolač, mere od oka, dodaš kaj imaš, a če dodaš več boljši je. recept:

Zmiksaj skupaj:
5 jajc
Vanilija sladkor
Cca 10-15 velikih žlic sladkorja (jaz dam 8-10)
Žlica ruma
Naribana lupina limone
15 velikih žlic mleka
15 velikih žlic olja (jaz dam 8-9)
Sok 1 limete (limone)

V prej zmiksano maso dodaj naslednje, in naprej mešaj s kuhalnico:
15 velikih žlic moke (lahko dodaš manj moke-ostalo mlete orehe, kokos, ali poleg 15.ž.m.še kaj imaš in dodaš še kakšno žlico mleka)
pecilni prašek
ščepec soli

Testo mora biti gosto, a še vedno tekoče. V namaščen in pomokan pekač zliješ testo in daš v vročo pečico segreto na 180. Pečeš cca 35-40 min. Preveriš z zobotrebcem če je pečeno.

Varijanta II. –ko vliješ testo v pekač (model) lahko na 2/3 testa položiš odmrznjeno ali sveže sadje, majhne koščke čokolade, naliješ do konca in dodaš še sadja, suho grozdje namočeno v rumu, kandirano sadje itd itd.

Varijanta III. V pekač vliješ več kot pol testa. V ostanek testa dodaš čokolado v prahu, zmešaš. (lahko še marsikaj dodaš). Temno maso streseš na svetlo v neenakomernih flekah ali v obliki raznih krivulj.

Zakaj sem napisala mere od oka? Zato, ker če ugotoviš da je preredko dodaš moko ali druge mlete dobrote (lahko je tudi »malo mešano«). Če je pregosto dodaš mleka in je stvar rešena.
Če slučajno imaš v hladilniku skuto in kakšno žlico milerame kolač še poboljša. Skratka primeren kolač za vsak dan in za ta boljše (tukaj igra vlogo tudi model). lpvoda


Nazadnje urejal/a voda 19 Jan 2016 10:48; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1346
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 22:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda hvala za ta recept. Si ga sem ze zapomnila. Na eno jajce dodam po tri zlice mleka, olja in moke ter 2 zlice sladkorja. Potem pa se dodatki. Pri meni brez sadja ne bo slo. Super recept za poljubno kolicino peciva. To bo moje prvo naslednje pecivo.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3100
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 23:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Voda to je res super recept. Nekaj podobnega je meni dala teta pred 40 leti. Iz tega biskvita sem delala torte, obične biskvite, kot neko pito (2/3 vlila v pekač in spekla malo manj kot do konca, nadevala ali jab olka ali skuto in še polila preostali del in še enkrat spekla. Kot si ti napisala.

Pa tako tudi delam, da namečem vse kar imam, kar je za kakšen strogi recept premalo, skratka pospravim in spečem.
Je pa tudi osnovni biskvit zelo dober.
3 jajca,
10 žlic sladkorja (jaz dam malo manj)
Ko je zmiksano dodam 10 žlic mleka in 10 žlic olja in vse lepo zmešam. Nato dodam 10 žlic moke z enim pecilnim in enim vanily sladkorjem. In to je to.

Pa mafine delam kar iz tega biskvita in potem v posodice ko nalijem testo porinem kakšno sadje ali lešnike ali orehe, poljubno.
Pa dajem rozine v ta biskvit, pa suhe slive nasekljane, da ne potonejo na dno zaradi teže.
Vnuki ne jedo nekaterih čokolad in jih potem dajo meni. Nalomim (če so to tistsi miklavži) ali narežem ter dam v ta biskvit, nalijem od višnjevega kompota ali katerega drugega sok, da je kar zelo moker. Režem na malo večje kose, preko dam smetano, če pa imam sladoled, pa še tega malo čez. Je na hitro in poceni sladica, pa še veliko je pride.

Joj sem se malo razpisala, pa kaj morem . nevem taka sem.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2016 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja taki recepti so zelo všečni, ker se ob njih debati zgodi tudi kakšen preobrat. npr mafini. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20
Prispevkov: 363
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2016 11:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Star dober recept, neštetokrat preizkušen, vedno uspe. up
_________________
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.