Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Cikorija... kot pijača
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2018 23:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še želod.

Ga opereš in zavržeš vse plavajoče in luknjičaste primerke. Potem ga za sušenje razprostreš po papirju ali stari rjuhi. Lahko začneš obdelovat takoj sveže želode ali jih pustiš sušit.
Namig: olupljeni trde lupine se sušijo hitreje.

Pri lupljenju odstrani tudi rjavo notranjo lupino, ker je grenka. Olupljen želod zmelješ v mešalniku/blenderju z dodatkom vode, razmerje vsaj 1:4.
Zmleta zmes je pripravljena za izpiranje taninov. Obstaja več načinov in nians. Meni se dopade hladen način z zmesjo v najlon dokolenki, ki jo lahko vmes še malo mencaš in ožemaš.
Tanini so sprani, ko je voda (skoraj) bistra in zmes ni več grenka. Zato je dobro, da zmes malo poskusiš na začetku in še vmes in ugotavljaš kako se okus spreminja.
Zmes daš na pladenj in posušiš za kasnejšo uporabo.
Lahko pa kar takoj spečeš piškote Smile.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2018 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hahaha... kuuuukiiijiii, pa kak lepo velki Laughing .

Figula, hvala ti za gornji zapis, bom poskušal osvojiti tole tehnologijo.
Zdaj grem pa na oglede... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2018 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, pri nas je notranja kožica želoda še zelena... verjetno še ni pravi čas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2018 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno res. še nimate zrelih. Tudi pri nas naokoli so nekateri želodki še zeleni, drugi pa ravno prav zreli.
Imam že žulj Laughing od lupljenja.

Poleg mnogih uporab želoda sem našla še eno. Menda so debele ličinke v njem precej okusne, kot je prikazano na koncu tega filmčka :
https://www.youtube.com/watch?v=KSBdA0B-rwk Smile
(ličinke v mojih želodih niso tako rumenkaste Very Happy )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2018 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ličinke v želodu... - prav.
Ličinke v želodčku... - jih pa pri meni ne bo... Embarassed

( hm, zanimiva "sorodnost" dveh besed... )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2018 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole je s tem - želod kava je "kava" zgolj zaradi podobne barve.
Je dobra, nič ne rečem, a ne pričakovati okusa "kave", kar je seveda razumljivo.
Sem jo testirala z dodatkom cimeta, kardamoma in zvezdastega janeža. Slednji mi je najbolj všeč.
Si kar ješ. Jaz sem hrast Smile .

Za test in primerjavo sem danes kupila 100% želodovo kavo. Da vidim kako to naredijo komercialno, kako močno pražijo želod in take stvari.
Nos mi je povedal, da je zraven nedvomno tudi prava kava Mad . Vonja se tudi melasa ali melasin sladkor. Oboje se občuti tudi na jeziku. Nisem si še skuhala skodelice, jutri naredim še to.
Razumem, da je pražarna kraj, kjer se lahko stvari pomešajo, prav tako kot v mlinu. Bilo bi korektno dodati droben tisk, nekaj takega kot: lahko vsebuje sledi prave kave ....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javrgar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40
Prispevkov: 242
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2019 06:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ali kdo ve kako je sladkorjem v teh kavah ?
Na Sparovi piše 32 g(!), na Eurospinovih pa 0 g ali 1,8 g .
In kakšne vrste sladkor je to, v smislu ali ti nabije krvni sladkor, ali ne ?






_________________
___
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.