Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kvas - pijača

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 10:29    Naslov sporočila: Kvas - pijača Odgovori s citatom

Zdravo.

Poznate pijačo Kvas? Znana je v Rusiji in okolici.

Dela se iz temnega/rženega kruha. Ki se ga zmeša z vrelo vodo, odcedi in fermentira.

Zanima me, če je kdo že slišal za to, ker so ga včasih delali tudi pri nas.
Vsaj starejša soseda je omenjala da so namakali nek črn kruh v posodo in potem to pili.

Nastane nizko, ali brezalkoholna pijača ki jo pijejo vsi.

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7743
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam recept za napitek iz fermentiranih rezin ržnega kruha (iz knjige: Resnice in zmote o osteoporozi), pripravljenega z drožmi. Napitek naj bi bil izvrstna podpora črevesni flori.

Pripravljala ga še nisem. Lahko napišem postopek, če koga zanima.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7743
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 13:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

takole gre:

Kisli krušni napitek


Kruh iz kislega testa narežemo na rezine, ki jih posušimo. Nato jih naložimo v večji kozarec, ki ga lahko neprodušno zapremo. Krohove rezine zalijemo z vodo tako, da sega 5-6cm pod vrh in kozarec zapremo.

Dva dni ga pustimo na sobni temperaturi, nato kozarec shranimo na hladnem, a ne v hladilniku. Kruh se malo dvigne, a tudi, če pogleda iz tekočine, ni nič narobe, ker se zaradi lastne kisline in brezzračnega prostora ne more pokvariti.

Pustimo fermetnirati 1mesec. Nato odlijemo tekočino, ki jo hranimo v steklenicah,, na hladnem.Tak napitek je zelo obstojen. Za podporo črevesju pijemo 1 do 2 dcl napitka na tešče, ob obrokih ali uro /dve po obroku, dav-do trikrat na dan.
Skisan kruh shranimo v dobro zaprt kozarec in ga uporabimo za pripravo solat.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 13:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala ti brbr. Super.
Rezultati pa v letu 2020 - bo prav prišel... Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7743
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 15:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mravlja, upam, da ti prav pride. Jaz bom nekaj malega - samo za probo - nastavila danes.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za brezglutence pa obstaja še sadni kvas, tule je fletna demonstracija:
https://celestelongacre.com/making-fruit-and-beet-kvass-demonstration-by-celeste-longacre/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2019 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem kvas pila v bivših državah Sovjetske zveze. Preverjeno zelo okusno in poleti osvežilno. Da ne omenjam zdravilnih lastnosti.

V centru Ljubljane na Slovenski cesti 47 v ruski trgovini lahko kupiš že narejeno pijačo, če želiš preizkusiti okus.

Sem jo enkrat delala tudi sama iz rženega kruha, pa mi ni najbolj uspela, nisem pa ponavljala. Bom mogoče še, ker mi je pijača všeč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2019 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz še kar delam prvo rundo kvasa.
Star črn kruh sem namočil v vrelo vodo. pustil čez noč. Zjutraj odcedil. Zavrel, dodal rozine in sladkor.
Ohladil, dodal kvas in dal fermentirat.
Po parih dneh sem ga vzel par litrov, dal v flaše in pustil v flašah.

Okus ima po pečenem kostanju. Konsistenca je zanimiva ker je kar gost.

Nevem ali je ratalo ali ne, bom še poskusil Very Happy
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.