Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Slive - vložene za zimo, brez dodanega sladkorja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18712
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2021 12:33    Naslov sporočila: Slive - vložene za zimo, brez dodanega sladkorja Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.

Jaz naredim takole:
- slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.

Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min.
Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.

Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7743
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2021 16:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo to dodam, da na enak način lahko shranjujemo tudi drugo sadje. Tako vlagam marelice, breskve - oboje je več kot odlično in nadvse uporabno za kakšno rulado pozimi... Tudi hruške, le da te malo bolj potlačim, da spustijo malo soka. Enkrat sem enako vložila tudi jagode - no te so bile bolj pire, a odličnega okusa.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GrGr



Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50
Prispevkov: 449
Kraj: D.Toplice

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2021 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa slive sušim. Seveda le lepo zrele, povsem zdrave, najraje "domače češplje".
Na polovico, peško preč, potem v navaden plastičen sušilnilk za en dan. V tako (kratkem) času se seveda ne izsušijo povsem. Ohlajene v steklene kozarce, zaprem in v hladilnik.
Nikoli ne splesnijo, okusa in teksture so fenomenalnega, prav vsak, ki jih je poskusil, je bil navdušen. So popolnoma drugačne kot kupljene suhe slive.
Lani sem jih nasušil kakih 20 kozarcev in ker jih letos ni, smo jih od spomladi jedli previdno, tako da jim imam 5 še vedno. Vrhunske so, čas se jim sploh ne pozna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.