Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Rosa Hulthemia

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Poezija



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 17:05
Prispevkov: 1224
Kraj: Koper, okolica

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 22:46    Naslov sporočila: Rosa Hulthemia Odgovori s citatom

HULTHEMIA

Če bi poenostavljeno rekli kaj je Rosa Hulthemia persica, bi z opisom, da ja pravzaprav netipična predstavnica Species – divjih vrtnic še najbolj zadeli. V novejšem času je celo klasificirana v posebno grupo Hulthemia.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Rosa Hulthemia Persica raste v puščavah in stepah Irana in Afganistana, preko centralne Azije do Z. Sibirije. Pravzaprav bolj spominja na trnast plevel, ki ima zelo globoko, dolgo korenino in je izrazito odporen na sušo in vročino.

Že po zunanjosti se loči od ostalih divjih vrtnic po treh stvareh:

– Nimajo ''uhlja'' ki ga ima vsaka vrtnica tam, kjer izrašča pecelj. Listi izraščajo direktno iz stebla.
– Listi so preprosti, ne pa sestavljeni, taki kot jih ima vrtnica, barva listov modrozelena, po obliki drugačna.
– In ima kolobar temnejše škrlatne barve v sredini cveta (eye), kar je tudi njen prepoznavni znak. Prav ta kolobar preganja neštete žlahtnitelje po svetu in jim ne miru.


Ostale značilnosti: -enostaven cvet s 5 lističi je zelo izrazito rumene barve v začetku, ko odpre cvet, cveti enkrat, ima zelo dolgo tanko trnje, grmiček ima višina 45 cm in več, močan vonj.

Okrog leta 1836 naj bi bil v Luxembourg Garden v Parizu vzgojen sejanec RHP (Rosa Hulthemia Persica), kateri je bil naravno oprašen z drugo vrtnico, sedaj poznan pod Hulthemosa hardii (na sliki spodaj).

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.


Verjetno je bil edini hibrid RHP. Veliko žlahtniteljev je poizkušalo križati RHP z ostalimi vrtnicami a neuspešno, saj naj bi RHP veljala za sterilno. Nekje sem zasledila podatek, da se je ne da podtikati in niti cepiti.

Alec Cocker je hotel temu narediti konec. Prinesel je semena iz Irana in jih razdelil tudi Harknessu, da bi se možnost uspeha še povečala. V začetku je bilo delo zelo počasno in prvi potomci niso bili plodni ter oblika grma je bila neatraktivna. Njihove dvajsetletne poizkuse sta objavila 1977 v American Rose Annual.
Jack Harkness je bil prvi, kateri je uspešno izpeljal križanje RHP z vrtnico. V kakšnem sorodstvenem razmerju sta starša vrtnice nam je takoj jasno , ko primerjamo potomca konja in osla - torej mulo (oz. mezgec). Iz njegovega zgodnjega dela je izbral 4 potomce za nadaljno žlahtniteljsko-raziskovalno delo: Tigris (1985), Euphrates (1986), Nigel Hawthorne (1989) in Xerxes (1989), kateri so bili vsi še vedno enkrat cvetoči. Le Tigris je bil tisti glavni sejanec, kateri je bil kasnejši most do naslednjih uspehov tudi drugih žlahtniteljev.

Tigris
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Ampak spet je šlo vse počasi, sejanci Tigrisa naj bi zacveteli prvič šele drugo oz. celo tretje leto. Žlahtnitelji, ki so sledili Harknessu so Ralph Moore v Ameriki, Chris Warner v Angliji, Peter Ilsink iz Nizozemske, kasneje James A. Sproul (VB), katerim cilj je bil dobiti sejanec, ki bi cvetel celo sezono in bil kolikor toliko zdrav. Veliko je bilo netipičnih cvetov, kateri ali so imeli premalo izražen notranji barvni kolobar ali celo nič. Nekateri grmi niso bili primerni itd. Ralph Moore je uspel z drugo generacijo hulthemie dobiti sejance, kateri cvetijo celo sezono. Na tržišču so: PERSIAN AUTUMN (2005), PERSIAN LIGHT (2006), PERSIAN SUNSET (2006), ROSES ARE RED (2005) …


Persian Sunset

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Jamesu A. Sproulu je tudi končno uspelo iz dveh ubogih sejancev Tigrisa vzgojiti vrtnico, katera ponavlja cvetenje. A to ni bil pravi material, kateri bi ustrezal. Tako je začel uporabljati Warnerjev Tiggle (ki je imel Baby Love v krvi, s katero je okrepil zdravje vrtnice). Iz te veje je vzgojil sejanec G34, kateri ponavlja cvetenje. Druga veja iz katere je nadaljeval pa je 6 cvetov sejancev Hulthemie, katere mu je podaril Ralph Moore za opraševanje. Nastal je sejanec 189-2, ki tudi ponavlja. Trenutno je Sproul zelo dejaven na tem področju in ima veliko čudovitih novih primerkov.

Sproulovi novi vrtnici iz leta 2011
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Cvetni lističi različnih njegovih novejših primerkov.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Ena izmed poznanih, ki pa niti ni več noviteta se imenuje EYES FOR YOU, katera pa je od žlahtnitelja Petra J. Jamesa (2008 -GB) in je meni padla v oči, tako da sem jo naročila.

Eyes for you
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Poleg odpornosti jo odlikuje tudi srednji vonj, ki ga pri večini križancev ni zaznati. Upam, da pride do mene živ in zdrav v tem čudnem obdobju, ko vrtnice že brstijo. Že vem, da daje potomce, zato upam, da ne bo brez naloge pri meni.

Veliko je še napisanega okrog tega, a naj bo to zaenkrat dovolj.
Še nekaj to je tista vrtnica, katero je Garden-ja prilimala že pred več kot letom dni in je spominjala na mak svetle barve z obročkom v sredini.
Sedaj, ko nismo več čisto začetniki, je morda čas, da vključimo katero od te vrste vrtnic med naše ostale ljubljenke.

Mila23, kolikor se spomnim, so dokaj odporne tudi na mraz. Nekje sem prebrala, da jih celo v Kanadi uspešno goji ena gospa, ki vzgaja tudi ostale vrtnice in jih prodaja. Drugače pa jih prodajajo tudi v državah Evrope, ki imajo še nekoliko hladnejše podnebje kot mi.

Že na dveh mestih sem zasledila da Hulthemie od Ralpha Moore-a (mislim da ravno tiste katere sem naštela zgoraj) niso zacvetele prvič niti ob 3. letu.

Izgleda da so razlike med njimi. Tudi v kolobarjih, nekateri prav nič ne zbledijo na soncu, ampak so drugi dan celo bolj intenzivne barve. Ta Sproulova naprimer.

www.youtube.com/watch?v=-6TiKgcy8xo

Nekje na nekem forumu sem prebrala, da se je ena hulthemia popolnoma posušila, ker nikoli sploh ni bila zalivana. Veje so bile rjave in presušene, če si jo odlomil. Lastnica je mislila, da jo je izgubila in imela je prav slabo vest. Vrgla jo je ven in jo dala nekam h kraju. Vseeno jo je zalivala. Čez nekaj časa je začela spet poganjati in v kratkem je bila kot nova.

Baje da če je v stalni vlagi in polsenci lahko razvije black spot (kot bi tudi druge vrtnice po vsej verjetnosti, tudi če so sicer odporne).

Mi jo bomo pa morali šele spoznati v praksi.


Nazadnje urejal/a Poezija 06 Jun 2013 20:26; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 23:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poezija je napisal/a:
To pa je presenečenje kaj bo imel Petrović jeseni. Ta druga je meni neznana, jih je pa kar nekaj, ki spominjajo nanjo. Seveda je tudi ta potomka RHP, ker ima obroček in že s tem pove po komu se je vrgla.

Glede na to, da je v zadnjem času tako pri nas kot tudi v svetu večkrat obdobje suše, imajo mogoče ta križanja tudi drugačno funkcijo poleg lepote kot dodane vrednosti.



Mateja SG je napisal/a:
Tudi mene je ta Eyes for you očarala, ko sem videla njene slike. Mene spominjajo njeni cvetovi nekje vmes med hibiskusom in potoniko. Sem si še prihranila nekaj malega prostora za jesen, ko bodo pri Petroviču menda res na voljo nekaj Warnerjevih lepotic.
lp Mateja



1vrtnica je napisal/a:
Poezija, res postajaš, ali pa si že, pravi žlahtniteljski poznavalec. Zanimivo je bilo prebrati tole zgodbo o nastanku nove vrtnice, pa tudi izvorna vrsta mi je nova. Res, lep napredek.


1vrtnica je napisal/a:
Sem ravnokar pogledala na HMF in za Eyes for you še nimajo podatka o starših. Glede na zgoraj zapisano sem ziher, da ve naša Poezija kaj več o tem. Wink


bobolino je napisal/a:
kaj naj rečem, očarale so me. In če katera ve, katere bodo na voljo jeseni, naj napiše, da prihranim prostor, lepo prosim.



1vrtnica je napisal/a:
ja, saj Bobolino, mene tudi. Ugotavljam, da me vedno bolj privlačijo enostavni cvetovi. Saj imam rada tudi tiste stare, polne, ampak takile so mi verjetno zanimivi ravno zato, ker so tako netipični za vrtnice in so njihovo popolno nasprotje. Tile so pa sploh ekstra, s temle drugačnim očesom na sredini.




Poezija je napisal/a:
1vrtnica, tukaj imaš nadaljevanje, ko si že vprašala. Bala sem se, da bi bilo predolgo, a sedaj vidim, da bi podrobnosti z Warnerjem morala vključiti.

V zgodnjih 80 letih je angleški amaterski žlahtnitelj Chris Warner kupil Harknessov Tigris, katerega sem že omenila. Žlahtnil ga je z zgoraj opisano Baby Love, da bi z njeno pomočjo izkoreninil black spot in plesen. Iz njegovih zgodnjih križanj je Warner ustvaril 6 sejančkov, katere je poimenoval: Tag, Tog, Tug, Tingle, Tang in Tiggle. Najbolj zdrav je bil Tiggle, ampak po množični uporabi pri križanjih na koncu ni bilo pravih zadovoljujočih rezultatov.

Nekako po sreči je takrat Chrisov prijatelj Peter James križal sejanec od Tingle z svojo vrtnico Blue for you (iz l.2006). Dobil je dišečo svobodno rastočo floribundo goste rasti, ki jo je poimenoval ''EYES FOR YOU''. Mislim da je zadel v nulo z tem imenom. Parfum te vrtnice je močan takoj ko se odpre cvet, opisan celo kot sadno-damask, ki pa kasneje postane srednje močan. Je ena od najbolj zdravih ''obročkaric''.
Peter James ima uradno samo 7 vrtnic, katere ima na HMF od teh pa je znana poleg Eyes in Blue for you še Bull's Eye, ki je tudi iz istega križanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 23:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1vrtnica je napisal/a:
bobolino je napisal/a:
vidim, da biti okužen z lepoto vrtnic pomeni ljubiti jih brezpogojno, pa naj bodo to navadni šipki ali monstrumi ramblerji...


Res je, najprej te potegne klasična lepota cveta, potem pa odkriješ še cel svet drugačne a zato nič manj zanimive lepote. Prav to mi je razlagal tudi Petrovič, ko je z navdušenjem govoril o species vrtnicah. No, do tja jaz še nisem prišla, zaenkrat sem še pri hibridih z enostavnimi cvetovi.


bobolino je napisal/a:
Garden-ja je napisal/a:
Pridna, veliko dela si vložila v svoj opis. Vesela sem, ko se še kdo loti raziskovanja in kot sem ti zapisala že v ZS - znanje se množi le tako, da se ga deli!

Lahko dodam, da bomo jeseni pri Petroviču poleg zgoraj omenjene Eyes for you lahko naročili še čisto neznano Bright as a Button. Vem, da me boš za ušesa, ker nisi vedela, da bodo na razpolago, ampak jaz tudi nisem vedela, da te navdušujejo. Wink



V resnici ne vem, če je v sorodu z R. persico hulthemio ampak glede na cvetne lističe mislim, da je. V HMF namreč ne najdem ničesar.

Morate pa priznati, da je ta vrtnica izredno zanimiva. Mene sicer tako po obliki kot po velikosti cveta spominja na potoniko, tale Bright as a Button pa na primulo.


garden-ja, a obstajajo že kaki seznami, kaj se bo dalo naročiti v jeseni?



Poezija je napisal/a:
Prvič slišim za "Eyes for you fragrant flori". Po moje je to dodala kaka vrtnarija, ki jo je prodajala, potem pa je ostalo kar zraven.



Poezija je napisal/a:
Mila23, kolikor se spomnim, so dokaj odporne tudi na mraz. Nekje sem prebrala, da jih celo v Kanadi uspešno goji ena gospa, ki vzgaja tudi ostale vrtnice in jih prodaja. Drugače pa jih prodajajo tudi v državah Evrope, ki imajo še nekoliko hladnejše podnebje kot mi.

Že na dveh mestih sem zasledila da Hulthemie od Ralpha Moore-a (mislim da ravno tiste katere sem naštela zgoraj) niso zacvetele prvič niti ob 3. letu.

Izgleda da so razlike med njimi. Tudi v kolobarjih, nekateri prav nič ne zbledijo na soncu, ampak so drugi dan celo bolj intenzivne barve. Ta Sproulova naprimer.

www.youtube.com/watch?v=-6TiKgcy8xo

Nekje na nekem forumu sem prebrala, da se je ena hulthemia popolnoma posušila, ker nikoli sploh ni bila zalivana. Veje so bile rjave in presušene, če si jo odlomil. Lastnica je mislila, da jo je izgubila in imela je prav slabo vest. Vrgla jo je ven in jo dala nekam h kraju. Vseeno jo je zalivala. Čez nekaj časa je začela spet poganjati in v kratkem je bila kot nova.

Baje da če je v stalni vlagi in polsenci lahko razvije black spot (kot bi tudi druge vrtnice po vsej verjetnosti, tudi če so sicer odporne).

Mi jo bomo pa morali šele spoznati v praksi.



bobolino je napisal/a:
vrtnica, potem pa sva se obe okužili - preko začetnega navdušenja nad HT, sem postala navdušena nad polnimi, bučkastimi cvetovi. Potem sem za svoje grede iskala rastline, ki bi bili popolno nasprotje tem čašam, in glej ga zlomka, saj ne rabim kam daleč gledat - tudi vrtnice so takšne. Najprej so mi bile puste, in ker bi rada zagotovila vsaj nekaj cvetočega skozi vse leto, moram malo popustiti in vključiti še kako drugo rastlino.

vidim, da biti okužen z lepoto vrtnic pomeni ljubiti jih brezpogojno, pa naj bodo to navadni šipki ali monstrumi ramblerji...


Poezija je napisal/a:
1vrtnica, tukaj imaš nadaljevanje, ko si že vprašala. Bala sem se, da bi bilo predolgo, a sedaj vidim, da bi podrobnosti z Warnerjem morala vključiti.

V zgodnjih 80 letih je angleški amaterski žlahtnitelj Chris Warner kupil Harknessov Tigris, katerega sem že omenila. Žlahtnil ga je z zgoraj opisano Baby Love, da bi z njeno pomočjo izkoreninil black spot in plesen. Iz njegovih zgodnjih križanj je Warner ustvaril 6 sejančkov, katere je poimenoval: Tag, Tog, Tug, Tingle, Tang in Tiggle. Najbolj zdrav je bil Tiggle, ampak po množični uporabi pri križanjih na koncu ni bilo pravih zadovoljujočih rezultatov.

Nekako po sreči je takrat Chrisov prijatelj Peter James križal sejanec od Tingle z svojo vrtnico Blue for you (iz l.2006). Dobil je dišečo svobodno rastočo floribundo goste rasti, ki jo je poimenoval ''EYES FOR YOU''. Mislim da je zadel v nulo z tem imenom. Parfum te vrtnice je močan takoj ko se odpre cvet, opisan celo kot sadno-damask, ki pa kasneje postane srednje močan. Je ena od najbolj zdravih ''obročkaric''.
Peter James ima uradno samo 7 vrtnic, katere ima na HMF od teh pa je znana poleg Eyes in Blue for you še Bull's Eye, ki je tudi iz istega križanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jamain je napisal/a:
Ja čudovito! To pa je res nekaj posebnega. Celo debato sem komaj zdaj opazila. Embarassed
Zdaj pa še mene mika za jesen. Moram videti, ali bomo kaj ven metali, drugače res nimam kam.

Hvala, Poezija, za to poročilo. Sicer pa ne bi to bolj spadalo med sorte vrtnic? Shocked



Poezija je napisal/a:
Ne, ne bi spadalo v sorte vrtnic, ker je Hulthemia kot rod vrtnic (oz.po novem polvrtnic, saj izhaja iz Rosa Hulthemia Persica, katera je bila prej klasificirana kot Species Rose, po novem pa je označena v posebni skupini Hulthemia.)

Pod sortami vrtnic pa lahko potem vpišemo različne sorte Hulthemie:
- npr. Eyes for you, Bull's Eye, Persian Sunset, Ejeconic lemonade itd.


Poezija je napisal/a:
Super lahko ju bova primerjala. Jaz naj bi jo dobila enkrat drugi teden iz Italije (upam da živo, ker že brstijo). Ker je tako zanimiva in bodo verjetno z jesenskim naročilom prišle nove v vaše vrtove, bomo kar odprli temo in poročali o svojih opažanjih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.