 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jun 2023 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih shranjujem kar v PVC vrečki. Ker so pri spravilu suhi, se nič ne sprimejo in jih brez problema jemlješ kolikor jih pač potrebuješ.
Mi jih imamo zelo radi na pečenem krompirju, ribah... Seveda gredo tudi v rižote, ričet, zelenjavne juhe, itd.
Sem pa zadnjič poskusila narediti kuhane s krompirjem in zaseko (tako kot stročji fižol), a so me razočarali. Kuhani povsem izgubijo okus Sem jih moslila v ta name sraniti v slanici, a jih (verjetno) ne bom. No, mogoče en kozarček za poizkus.
Lani sem jih fermentirala, a mi taki niso všeč... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
copatka

Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 23 Jun 2023 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Za v vrečko je najbrž treba malo počakati, da se posuši tudi sok od rezanja. Moji so sveže narezani malo lepjivi. Vsekakor je to hitrejša in lažja varianta, se je bom poslužila, hvala za idejo! 😃 _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eta
Pridružen/-a: 08.03. 2016, 16:48 Prispevkov: 47 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 26 Jun 2023 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj pobirate Anko? Danes sem eno probno izpulila in je bila še brez stročkov. Vrhovi listov so rjavi, tudi nekaj rje je... Ne bi rada zamudila, naslednji teden naj bi bil deževen... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jun 2023 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Anka pri meni dozori nekje sredi julija.
Letos bodo bili idealni dnevi 13., 14., 15., julij, ko bo čas za korenino. Upam, da bo do takrat dozorela, ker je naslednji primeren termin šele 23. julija. To pa zna biti že prepozno...
Kdaj si jo pa sadila? Je čudno, da še nima izoblikovanih stročkov. Zadnjič sem izpulila nekaj mojih. Stročki so že. So pa bili še majhni. Je pa res, da sem izpulila tiste, ki so se mi zdeli sumljivi in so bili bolj zanikrni. Tako, upam, da imajo rastline z debelimi stebli tudi v zemlji bolj debele stroke... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jun 2023 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, pske v vrečki poravnam v bolj ploščato obliko. Torej, ne v kepo. Tako je plast tanjša in jo je z lahkoto razdrobiti, če se po zamrzmitvi koščki držijo skupaj. Take "plošče" se tudi lepše zlagajo v zmrzovalnik... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eta
Pridružen/-a: 08.03. 2016, 16:48 Prispevkov: 47 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 27 Jun 2023 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Anko sem sadila skupaj s ptujskim konec oktobra. Je pa res, da je na tem izkopanem pozabljen psk, če mogoče to kaj vpliva... Se še učim, drugo leto imam česen, Anko pa prvič. Hvala za datume. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
copatka

Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 27 Jun 2023 23:22 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga poberem tri do štiri tedne po tistem, ko porežem pske. Letos jih bom v prihodnjih dneh. Tako da bo česen očitno na vrsti bolj proti koncu julija.
Sadila sem ga pa 11. novembra. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Jun 2023 06:22 Naslov sporočila: |
|
|
eta: na vsak način počakaj. Nekaj let nazaj je bila pri meni tudi taka čudna situacija, da so bile nekatere glavice Anke debele, a še vedno v "čebulni" fazi. Se pravi, ko sem jih prerezala, je bilo veliko ovojnic, stroki pa šele v zametku. Kasneje sem ob pobiranju glavnine pobrala tudi te, a so med sušenje pričele gniti. Očitno je ostalo v njih še preveč vlage. Dokler od zunaj ne bo vidnih oblik strokov, ga raje pusti v zemlji, kar bo, pa bo.
Tukajle sem opisovala zadevo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jun 2023 06:58 Naslov sporočila: |
|
|
Eta, če je bil stroček iz katerega je zrastla ta rastlina s pskom, ki si jo izruvala, droben, potem zna biti to vzork, da ni naredil strokov.
Katero Anko si pa sadila: tisto za jest ali si imela semenski material. Če si imela tisto za jest in je bil strok droben, je to vzrok, da ni naredil glavic (poleg puščenega pska, seveda).
Eno leto, ko mi je zmanjkalo česna za sadit, površine pa je bilo še nekaj prazne, sem posadila precej jedilnih, drobnih strokov. Ti so drugo leto vsi oblikovali glavico z enim velikim strokom, čeprav sem jim porezala pske.
Pravijo, da je česen dozorel in ga je treba pobrati, ko spodnja tretina listov porumeni. Če je česen med zorenjem zdrav, to ni problem ugotoviti. Če pa ga zdeluje rja, ima posušene liste od suše,... potem se po stanju listov ne da ugotavljati zrelosti. V tem slučaju je pokazatelj zrelosti ovojnica čebule. Mora biti še bela ali malo rjavkasta. Ko začne črneti, pokati je pa skrajni čas, za pobiranje.
Če najdem kakšno sliko, prilepim. Lahko tudi kdo drug (Copatka, Muha?)
Eta, mogoče bi pomagalo tudi, če poslikaš tvoje Anke in bomo znali svetovati. Mislim pa, da je je zdaj v vsakem primeru prezgodaj.
Kar se rje tiče, če se je pojavila šele zdaj, večje škode za pridelek ne bo imela.
Bolj zna na sposobnost skladiščenja negativno vplivati dež. Zdaj bi česen počasi potreboval bolj suho vreme, da ne bo ob spravilu vseboval preveč vode (tako pravi literatura) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 28 Jun 2023 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Miša Pušenjak opozarja na svojih predavanjih, da prepozno izkopljemo česen, da ga moramo, ko je vrat mehak, tisti del takoj nad zemljo. Moj je že nekaj časa tak, zato razmišljam o izkopu, saj je konec junija. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jun 2023 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Anka nima nikoli mehkega vratu, ker ima cvetno steblo, ki je trdo. Tako se tudi ne da plesti v kite, oziroma zelooo težko in nič lepo...
Živa, mislim, da sorte, ki ne cvetijo, dozorevajo prej. Opazujem grede takih česnov in so že vsi rumeni, mislim, da kar za pobrat. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eta
Pridružen/-a: 08.03. 2016, 16:48 Prispevkov: 47 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 28 Jun 2023 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za nasvete. Sem si vse zabeležila za v bodoče. Anko sem kupila od Amaranta, semenski material, krasni veliki stroki. Kar dobro se je držala, mesec nazaj je začela rjaveti in opazila sem rjo tu in tam. Pske sem potrgala, očitno sem tega spregledala. Izkopani ima krasno, zelo veliko čebulo, upam, da je res problem v neodtrganem psku in prehitrem izkopu. Ptujski se je že pred časom sam polegel, oziroma zelo zmehčal vrat in sem vse takšne ta teden pobrala. So kar lepi. Pustila sem jih nekje pol grede takšnih, ki se mi še niso zdeli dovolj zmehčani in so bili še kar lepo zeleni, če se bodo še kaj debelili. Ne se smejat, ampak pri Bogu ne znam prilepit fotke. Obe s hčerko sva se lani trudili v forumu o paradižniku... Sva obupali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Jun 2023 14:36 Naslov sporočila: |
|
|
Eta, sta prebrali Tole? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 29 Jun 2023 06:57 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, verjetno imaš prav, moj ne cveti. Iz leta v leto sadim najdebelejše lastne stroke česna, ne vem imena.
gledam, kdaj naj izkopljem in edini najbližji dan bo naslednji teden iz srede na četrtek. Se mi zdi, če delamo na pravi dan, da se dlje časa obdržijo pridelki. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 29 Jun 2023 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
Kadarkoli sem karkoli delal na pravi dan, mi še nikoli ni bilo žal. Obratno pa skoraj zmeraj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 8 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|