Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Piškoti "gartlc"

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3325
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 19:13    Naslov sporočila: Piškoti "gartlc" Odgovori s citatom

Pozdrav še iz moje strani.

Kuharija ravno ni moja domena in zato le posredujem recept za brezglutenske piškote iz srečanja.

Torej:
625g moke; vsaka brez glutenska moka, v sobotnem primeru je bila riževa moka in slaba desetina mletega tefa
1 žlička (čajna) pecilnega praška-poravnana in ne s kupčkom
250g sladkorja v prahu
250g masla ali margarine
3 vanilin sladkor
1 velika žlica kisa
limonina lupinica
3 ščepci soli
3 srednje velika jajca
1 velika žlica nadomestka glutena (v trgovini obstaja omenjeni proizvod, sicer pa je bila uporabljena čia, lahko tudi psilium-luskinice in ne seme)

Penasto umešaj sladkor, maslo, sol, nato postopoma dodajaj jajca, na koncu še nadomestek glutena in kis. Mimogrede, kis poskrbi, da med peko testo obdrži formo, se ne razleze v palačinko. Zmes pusti stati 10 minut. Nadalje primešaj suhe sestavine in na hitro pogneti testo. Recimo, da testa ne mučiš pretirano, ker sicer penasto umešano maslo izgubi svojo rahlost in posledično tudi testo. Gotovo testo naj počiva 30 minut na sobni temperaturi.
Testo se lahko zajema kar z "kepica ročko" za sladoled in piškoti so večji, lahko pa se jih brizga na vrečko. Fino je, da je testo malce bolj redko, in nikakor podobno testu iz glutenske moke. Glutensko testo je elastično, omenjeno prav nič. Za nevajenega peka je sprememba kar opazna in je potreba vaja.
Kot dodatek lahko dodamo kakšno sadje, najbolje pa izpade ribez zaradi kisline.
Piškoti se pečejo na 180°C, 15 minut.

Masa za testo je lahko s kakavom, je pa potrebno ekvivalentno zmanjšati količino moke. Pomembno je zaradi gostote testa.

Na koncu kliči juglansa za degustacijo. Obvezno.

Upam, da uspe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans živio, gartlcovi odličnjaki bi rekla. pojedla bi jih najmanj 20. vzela sem jih samo dva, ker mi pogled po ljudski množici več ni dovolil. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7952
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tile piškotki so res dobri. Enega sem poskusila, tri sem pa vzela za zeta, ki ima celiakijo. A mu jih je danes sinko pojedel, vse tri. Je zet požiral sline in rekel, da mi verjame, da so dobri.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2244
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2013 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Junglas, moj mož jih ni mogel prehvaliti. Do sedaj je imel na voljo samo kupljene piškote, ker so moji dobesedno razpadli.

Ko bo kaj časa, se jih lotim peči in seveda si dobrodošel. klepet
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.