Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Hruške
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4536
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2013 23:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

babaco je napisal/a:
A mogoče kdo ve, kako dolgo hruške Piturali vzdržijo v sadni kleti.


Tule pravijo, da zdrži do februarja

http://zgodbasadeza.eu/wp/izbor-sadnih-sort-3/pozne-hruske/

Tule pa da do sredine marca

http://www.zeleni-zabojcek.si/zz/2012/10/hruske-pituralke-2/

pa še tole:

"Pituralke
Botanično sodijo Pituralke v družino Pyrus communis L., genetsko pa so najbliže vrsti Bergamotka.
To je stara avtohtona sorta, ki uspeva na področju Goriških Brd in ožjega dela Vipavske doline, dobimo pa jo tudi v Italiji v Toscani in na območju Emilije. Italijani jo imenujejo Pera Volpina - lisičja hruška. Po anekdoti so z njo hranile predvsem lisice v gozdovih. V kraju Brisighella (I) imajo tradicionalen praznik Pituralk.
Štajerci jih imenujejo Koh.

Sadeže obiramo konec oktobra in v začetku novembra. Plod je majhen, meso je rumenkasto bele baarve. Hranimo jih lahko do sredine marca.

Takoj o obiranju je plod trpek in surov neprijeten za uživanje, pozneje pa se zmehča in postane prijeten.

Uživamo jih pečene ali kuhane, tudi kuhane v vinu s sladkorjem, dodamo lahko še kostanj, kimet in klinčke. Iz njih lahko pripravimo odlično sadno omako, ki jo postrežemo k rdečemu vinu."

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2013 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc.
Koliko vzdržijo PITURALI.? Eno je imeti hladilnico, drugo navadno klet, kjer je n. pr. 15 st c. V drugem primeru je omenjena doba februar, celo marec -pobožna želja, daleč od resnice. Papir prenese vse. Govorim iz 10-letnih izkušenj, čeravno donatorstva od znancev,letos tudi mojih.Rad imam konkretno ozimnico. Cool Ko se začnejo pituralke minimalno mehčati, jim bije ura.
lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09
Prispevkov: 909
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2013 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje Pituralke bodo šle v klet, potem poročam, kaj se bo z njimi dogajalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4536
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2013 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, Vinkoz, se strinjam s tabo, da ga čez lastne izkušnje ni Wink ; sam pa sem samo prenesel "internetsko znanje". Mogoče samo to, da bi se na celini ev. dalj shranjevala, saj imamo kar nekaj stopinj manj preko pozne jeseni in zime.

No ja, izgleda da večina piscev za osnovo uporabi tole diplomsko nalogo:

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_vlaj_gaja.pdf

Sem pa, firbčen kot sem Cool , poškilil tudi na italijanske strani, kjer jo poznajo pod imenom Pera Volpina. Se najde res veliko receptov za uporabo, drugih podatkov ne veliko ... Rolling Eyes . Pa zanimalo me je, če italijani kje omenijo da hruška izhaja iz Slovenije. Bog ne daj Cool Laughing , razen enega podatka, da prihaja iz vzhodne evrope.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2013 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mFranc.
V preteklosti so bile PITURALI stalni gost v naši pečici in še bodo.
Sem si tudi ogledal tisto diplomsko. Na sl. 8 vidim da so prekoračili čas peke ali pa temperatura- rezultat pokanje plodov in izlitje sokov.Velik pomen ima tudi čas od obiranja plodov do uporabe.S tem sem se tudi jaz soočil, pa tudi z nezadostno termično obdelavo pri hruški FERMENTINKA.Vaja dela mojstra, zato sem tudi pristaš nižje temperature pri pečenu, katera pri večjih plodovih nikdar ne presega 200st. c.
Evo, pa ste celinarji pri PITURALI v prednosti za ozimnico zaradi nižjih temperatur skladiščenja. Laughing . Samo sadna drevesa bo potrebno nabaviti.Sem kljub lastnemu cepljenju nabavil preteklo leto dve kapitalni- večletni od "ENZO MAIOLI"-IT. zame in Ivipičija. Pa da vidimo kako uspeva na štajerskem koncu.Pa da se nisem spomnil pred letošnjim jesenskim srečanjem na te sadeže.
Shocked
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2013 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pa sem nekaj novega zvedela da se ta hruška tako imenuje pituralka in da je tako vse stranska uporabna ,kajti moj oče je goji zaridi žganja saj mu je ta hruška kar velik prinesla res bogato obrodi ,tako da sem jo sama tudi k hiši priženila pa je že pokazala velik sadežov ,bom drugo leto pa jo sklediščila no nekaj bo šlo tudi za žganje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3320
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekje proti koncu Novembra me je razveselila paketna pošiljka na vhodnih vratih. V vsem tem me je presenetilo tiho uslišanje mojega občudovanja omenjene Pituralke in sicer naše skupne kolegice Metuljc, ter njene znanke iz Goriške. Kot nakazano, obdarjen sem bil s temi čudežnimi "rjavkami".

Do božičnih praznikov sem jim namenil čas za zorenje, hkrati sem si dovolil precej opazovanja in občudovanja teh plodov.

Torej. Božič in tega dni sladica.

Recepti priprave nič drugega kot preprosto po vinkoz-ju.

Vtisi. Zelo zanimivo. Okusi nežni, malce posebni. Pred peko smo dodali pripravljen sladkorni sirup in menim, da bi kakšni močnejši okusi prekrivali prvobitno nežnost arome. Ob serviranju še luskinice kokosa. Ne izključujem sicer kakšne potencialne gurmanske mojstrovine, a tudi to je bilo zelo, zelo dobro. Posebno.

V zveščiču "načrt sadovnjaka" je že označen prostor za omenjeno sorto.

Metuljc in D. najlepša hvala za božično sladico.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9290
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 28 Dec 2013 01:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da vam je le bilo v veselje, nama je bilo, ko sva načrtovali presenečenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2013 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans-
Mislim, da je v prispevku fot hrušk PITURALI na tvojem krožniku.
Vse lepo in prav, le čas v pečici je bil prekoračen. Sok se ne bi smel razliti
po krožniku.Nekaj minut manj v pečici. Ravno zadnjo soboto v novembru popoldan sem jih zasledil tu pri nas v trgovini s sadjem. CENA-1e.Niso pa bile kalibrirane!!! Sem pomislil na tvoje kulinarične želje, a že s naslednjim dnem moja daljša odsotnost od doma. žal.
lp. Vinkoz.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9290
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2013 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vinkoz, juglans piše, da je pred peko dodal sladkorni sirup, najbrž tega vidiš, ne soka hrušk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3320
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2013 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

, še tukaj

kakor pravi metuljc, sirup sem dodajal sam. Hruške so vse ostale "cele" in za peko sem se držal tvojih napotkov.
Ja, pituralke. Včasih kaj preimenujem, da se ne ponavljam neprestano. Very Happy

fino bodi in vsi ostali tudi Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2013 22:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
vinkoz, juglans piše, da je pred peko dodal sladkorni sirup, najbrž tega vidiš, ne soka hrušk.

Metuljc-
Kako me ti hitro najdeš, posebno sedaj ko moram bolj mirovati,pa tudi ne psihe obremenjevati.Si bom dal očala in še enkrat pogledal fot. Laughing
lp.Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 523
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2014 23:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos pa tudi meni cveti Piturali.
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2014 00:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OOO, a bo piknik?
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 523
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2014 22:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmmm za to je pa še prezgodaj. Kje je še jesen?
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.