Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 114, 115, 116 ... 135, 136, 137  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2015 23:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka, lepa mavrica; kaj niso čiliji en krasen sadež Razz .

Še hči, ki jih skoraj ne povoha, občuduje njihovo barvitost, žarenje njihovih barv.

Plamenka je napisal/a:
Maya Red, Makedonskega in Guindilla Rojo sem že populila ven vse razen po eno rastlino, ker nimam kam s toliko čiliji.


He, he, sam sem se že zdavnaj "rešil" celega kupa lončkov; vsi Santake, in Super chili, pa veliko lončkov z Jalapeni ...
Res že malo pretiravamo Rolling Eyes - po drugi strani se sprašujem, kako bi se krotil, če bi imel dovolj prostora. Toliko sort bi bilo še za sprobat Cool Laughing .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2015 23:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, zelo so lepi, barviti.

Kar se probavanja tiče, se mi zdi, da je nekaj let zanimivo, potem si pa izbereš nekaj najljubših sort in ostaneš pri njih. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2015 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka je napisal/a:
Kar se probavanja tiče, se mi zdi, da je nekaj let zanimivo, potem si pa izbereš nekaj najljubših sort in ostaneš pri njih. Wink

Se strinjam, in to sem tudi sklenil v "trenutku treznosti" Very Happy .

Drugo leto imam še kupljena semena nekih sort; drugače pa, kar se okusa tiče in uporabnosti, sem precej razčistil in potešil firbec.

mfranc je napisal/a:
Mimogrede, reklamiral sem Paper Lantern pri Thompson & Morgan ...


Moram še dodati, da mi tudi njihov Jalapeno Summer Heat ni čisto OK.
Še nisem imel sorte, ki bi bila tako skromna, netipična, kar se znanih jalapenskih kožnih razpok tiče. Moram ob priliki pofotkati, da vidijo gojitelji, ki to sorto imajo, ali so jo imeli Rolling Eyes .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 08:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko časa približno sušite semena čilijev na sobni temperaturi da so primerna za spravilo?

EDIT: Semena čiljijev, ne plodove @Mfranc. Very Happy


Nazadnje urejal/a Trocki 04 Sep 2015 12:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Huh, sploh ne vem če se splača čilije sušiti, oziroma "cmariti" na sobni temperaturi Rolling Eyes .

Sedajle sušim Habanere v el. sušilniku, pri 50 °C; 2 x po 10 ur so že dali skozi, pa še niso čisto suhi. Res so bili platoji, 5 komadov, nabasani s čilijem, sedaj so se že dobro skrčili. Dobijo še osem ur poceni toka, pa morajo biti popolnoma suhi.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Semena na sobni temperaturi sušim 10 dni. Verjetno so suha že prej, ampak "ziher je ziher". Posušena pakiram v plastične ZIP vrečke
z nalepko, nato pa do sejanja shranim v spodnjem predalu hladilnika. Cool


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, jest letos ne bom hranil lastnih semen za čilije, jih bom raje preko spleta kupil. Tako ali tako bo za moje potrebe zadoščal izbor kakih treh vrst, predvsem imam v mislih habanero, ker mi je od vseh do sedaj preverjenih daleč najbolj okusen. Pa še kresne prav konkretno.

Me pa zanima sledeče: a je kakšna vrsta primerna za celoletno rast v stanovanju oziroma ali se da uspešno gojiti (npr) habanero tudi pozimi?

In še - katera superhot sorta je dokaj preprosta za vzgojo? Sprašujem, ker mi Bhut Jolokia že dve leti ni uspela, posebne sreče nisem imel niti z Morugo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelenc je napisal/a:
Me pa zanima sledeče: a je kakšna vrsta primerna za celoletno rast v stanovanju

Za tale Grandpa’s home pepper pravijo, da je zelo skromen, kar se svetlobe in temperature tiče. Baje Rolling Eyes Wink

Delam na tem, da bi se pozimi malo igračkal z njim Cool .

Zelenc je napisal/a:
oziroma ali se da uspešno gojiti (npr) habanero tudi pozimi?

Saj to nam pa dokazuje Choco_chili, s svojiim čokoladnim habanerom. Samo dovolj svetlobe in toplote, pa seveda ostalo, kar čili potrebuje, in to je to Wink .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolekcija 2015



Blago pekoča, srednje pekoča, zelo pekoča pivo


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelenc, res je, da je moj chocolate habanero celo leto v akciji. Na srečo imam veliko okno z dovolj svetlobe in toplote in mu kar ugaja nad radiatorjem.

Spiridon, huda kolekcija. Če si zainteresiran za kakšno menjavo, me lahko kontaktiraš. Me zanima okus kakšne tvoje omake, glede na to, da si omenjal, da so ti bolj všeč naravnejši azijski okusi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naša malenkost.Upam,da bo drugo leto bolje-vsaj kakšna izkušnja več.
Ostali pa imajo več cvetov,kot plodov-mogoče pa še kaj rata iz njih.






Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 21:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

choco_chili je napisal/a:
Spiridon, huda kolekcija. Če si zainteresiran za kakšno menjavo, me lahko kontaktiraš. Me zanima okus kakšne tvoje omake, glede na to, da si omenjal, da so ti bolj všeč naravnejši azijski okusi.

Niso kaj posebnega. Desni dve sta narejeni po mojem okusu, leva pa po okusu moje žene. V nobeni ni sadja...
Če boste kaj hodili po Mariboru, se lahko zmeniva in vam rade volje odstopim kak primerek.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 21:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepi so @robert, se vidi, da jim paše v rastlinjaku. up


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 21:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A do takšnih omak,kot jih delate vi,mi pa še manjka veeelikoooo prakse.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2015 22:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
A do takšnih omak,kot jih delate vi,mi pa še manjka veeelikoooo prakse.

Eh @robert, te kuhane niso noben kunšt. Na spletu najdete receptov kolikor hočete. Če imate vsaj malce žilice za kuhanje in če potem še malo
poeksperimentirate s sestavinami in začimbami, boste zlahka našli svojo "dobitno" kombinacijo. Laughing
Večja "umetnost" je priprava fermentiranih omak (pa ne one Sriracha omake "v treh dneh", katere recept je objavljen na YouTube!) kajti prava
fermentacija traja par tednov, nakar sledi prekinitev, dodelava z začimbami in potem še par tednov "staranja". Vse skupaj že kar malo spominja
na kletarjenje, ko mojstri kletarji iz povprečnega mošta uspejo narediti vrhunsko vino... Wink


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 114, 115, 116 ... 135, 136, 137  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 114, 115, 116 ... 135, 136, 137  Naslednja
Stran 115 od 137

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.