Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Gams

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Obiskovalci iz narave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18712
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2015 14:48    Naslov sporočila: Gams Odgovori s citatom

Doma smo se pogovarjali o gamsih v naši okolici in je hči presenečeno ugotovila, da je bila tista "koza" , ki jo je nekaj mesecev nazaj srečala v gozdu, najbrž gams.

Ni se ji zdel tipičen pa smo malo brskali po internetu, da bi našli podrobnejšo razlago. V spominu sem imela, da pri nas obstajata vsaj dve vrsti: gamsi skalarji visoko v gorah in nekoliko manjši gamsi goščarji niže v gozdovih. Ko sem to dejstvo hotela preveriti , sem naletela na še eno čisto posebno vrsto gamsa:

<hr>
Pred nedavnim je poslala cel<5 neka ameriška filmska družba svojega sicer v Franciji bivajočega operaterja v Slove nijo z nalogo, naj posname naše kozoroge za filmski žurnal. Kljub temu, da so tako oblasti kakor tudi zasebniki z vsemi močmi skušali olajšati operaterju težko nalogo, je operater zaradi plašljivosti kozorogov moral prestati številne dolgotrajne in naporne ture po naših gorah, ki so bile skoraj vse brez uspeha. Pač pa so te ture po najbolj neprehodnih predelih naših Karavank omogočile pomembno odkritje, katero je operater posnel tudi na fmliski trak. Spremljevalci operaterja so namreč zasledili gamsovo družino, ki se na zunaj ni skoraj nie ločila od navadnih gamsov. Pač pa je gamsovka pokazala nenavadne lastnosti. Ko so se namreč spremljevalci operaterja previdno bližali paru, je izredno čuječi gams že na veliko razdaljo odkril zasledovalce in zbežal. Gamsovka pa je mirno obležala, zato so vsi sklepali, da je ranjena in da ne more bežati. Pristopili so k njej z namenom, da ji pomagajo, ko so na veliko presenečenje opazili, da je popolnoma zdrava. Ker gamsovka nikakor ni hotela vstati, so jo dvignili, da bi ji pregledali noge. Nemogoče si je zamisliti velikansko presenečenje, ki so ga doživeli, ko so pod gamsovko zapazili pet velikanskih rumenkastih jajc, ki so bila dolga 13-14 cm.

Kakor hitro so izpustili gamsovko, je ta zopet naglo sedla nazaj na jajca, kakor da bi valila. Ker si tega čudnega pojava niso znali razložiti, so sklenili vedno z daljnogledi opazovati gamsovko. Skozi več dni so stražili gamsovko, h kateri je prihajal zopet gams, ki je tudi skrbel za hrano gamsovke, ki je ves čas sedela v nekakšnem skromnem gnezdu. Filmski operater je medtem napravil že več posnetkov o tem lepem — skoraj družinskem življenju, ko se mu je ponudila prilika, da je posnel vso izredno senzacijo. V lepem sončnem popoldnevu sta se namreč začela gams in gamsovka čudno vznemirjati. Končno je gamsovka vstala, nakar sta oba začela prav previdno brcati v jajca. Jajca so najprej razpokala, nato pa so kosi lupin začeli odpadati. In zgodilo se je nepričakovano čudo — iz jajc so pogledali maii — mladi gamski. Filmski operater je ves potan vrtel ročico kamere in snemal edinstveni dogodek, ki ga bomo v kratkem mogli videti na platnu. Ob tem veselem dogodku je bila tudi napravljena slika, ki jo priobčil jemo. — Lovci in prijatelji narave bi seveda gotovo želeli, da povemo, kjer je najti to izredno gamsovo družino. Žal, sami ne vemo, ker se v interesu ohranitve tega fenomenalnega živalskega para drži točno mesto in celo revir v največji tajnosti. Je to tudi nujno potrebno, saj bi ohranitev take vrste gamsov bile za Slovenijo neprecenljivega pomena že zgolj v tujske prometnem pogledu

Vir: Slovenec: političen list za slovenski narod, datum 1. april 1939 Wink
Laughing Laughing

Med nami je, če prav vem, tudi nekaj lovcev. Priporočam se za komentar Wink in fotografije (navadnih gamsov, Laughing ).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9291
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2015 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobra potegavščina, ja.
Sicer pa, kozorogi na Kamniškem sedlu so vse prej kot plašni, no, za 1939 ne vem, za 1979 pa zagotovo vem, da je bilo tako.
Sicer pa gamsi pri nas v sredogorju niso nič posebnega, tudi na Kozjem, v dolini Gračnice in na Kopitniku so naseljeni. Ja, gošarji jim pravijo. kaj več o razlikah med njim in onim, ki živi v visokogorju, mi pa ni znanega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2015 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem dosti planinaril, pa teh posebnežev nisem videl, verjetno so zanje slišali tisti, ki "kozle streljajo"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Obiskovalci iz narave
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.