 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
copatka

Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 21 Jun 2016 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, lani sem imela en Iva's Red Berry, ki mi je noro rasel in rodil. Letos bi ga rada malo omejila, ker mi je lani zaprl pot na vrt . Kako naj delam? Odstranjujem zalistnike, vrhove? Ali naj samo postavim žičnato ograjo okrog njega, da ne bo šel tako v širino? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Melona

Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 21 Jun 2016 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ekola, paradižniki na vrtu sfrizirani, popoldne dobijo BSF. Se mi je včeraj po dežju ob pogledu nanje zdelo stanje bolj klavrno, pa ni tako hudo. Prvi znaki zgodnje KP, ampak le na listih, stebla in peclji so brezhibni. Najbolj prizadet je bil en Goldfisch.
Nujno bi jih bilo treba že zdavnaj privezati, a jih bom šele danes, ker je stalno deževalo. Medtem so nastavili prve plodove, v enem na Tlacolula Ribbed sem našla gosenico.
Lončnim sem sproti trgala odvečne liste, ker imajo malo nadstreška in jih ni tako močilo, in so vsi OK. Komaj čakam, da začnejo kazati barvo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, hvala za navodila. Pri meni so na vrtu vsi v redu (tudi krompir se dobro drži), v koritih pa ima en balkončkar malo črno steblo - sem ga namazala s sodo. _________________ naredimo svet lepši |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Trocki

Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
No končno nekaj sonca in toplote in paradižniki so takoj oživeli.
Moji merijo komaj dobre pol metra v visino vendar imajo za prst debela stebla ter bujno rast.
So pa tudi že začeli nastavljati prve plodove. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Pajo kakšna škoda :( Žal nimamo več nobene sadike, bi ti z veseljem kakšno odstopil, razen če ne želiš kakšnega "divjaka" sem jih nekaj za hec med čiščenjem paradjzov potaknil pa so se primli
No nekaj slikic naše "paradajz farme" Vse skupaj smo zanjič šteli je okoli 100 sadik.
tole so supersweet 100, 6 rastlinc plus nekaj divjakov podtaknjenih okoli, rastejo ko zmešani, smo jih zadnje dali v zemljo, nekaj jih je še v gredici pod češnjo :P
tole pa je pa še del ostalih, različne vrste, noben ne ve kaj so... Ostali pa so še okoli kakšnih dreves, nekaj smo jih dali h krompirju, ko smo prve "patatine" ven izkopali, pač malo naokoli, kar jih nismo uspeli raztalati smo jih dali "kar tako not"
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Rade
Pridružen/-a: 27.05. 2016, 09:43 Prispevkov: 177 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo ti uspeva ta tvoja farma paradajza, thag  _________________ kar zraste pač zraste |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
| thag je napisal/a: | Pajo kakšna škoda :( Žal nimamo več nobene sadike, bi ti z veseljem kakšno odstopil, razen če ne želiš kakšnega "divjaka" sem jih nekaj za hec med čiščenjem paradjzov potaknil pa so se primli
No nekaj slikic naše "paradajz farme" Vse skupaj smo zanjič šteli je okoli 100 sadik.
tole so supersweet 100, 6 rastlinc plus nekaj divjakov podtaknjenih okoli, rastejo ko zmešani, smo jih zadnje dali v zemljo, nekaj jih je še v gredici pod češnjo :P
tole pa je pa še del ostalih, različne vrste, noben ne ve kaj so... Ostali pa so še okoli kakšnih dreves, nekaj smo jih dali h krompirju, ko smo prve "patatine" ven izkopali, pač malo naokoli, kar jih nismo uspeli raztalati smo jih dali "kar tako not"
 |
Hvala za prijaznost. Sedaj jih nekaj imam in so bili takoj ko sem jih dal v zemljo pošpricani z EM Ogrodom. Za 1x deluje bomo pa videli kaj bo čez čas. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mfranc

Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
| pajo je napisal/a: | | Hvala za prijaznost. Sedaj jih nekaj imam in so bili takoj ko sem jih dal v zemljo pošpricani z EM Ogrodom. Za 1x deluje bomo pa videli kaj bo čez čas. |
Pajo, je ta EM Ogrod zaščita pred plesnijo? _________________ mfranc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 22 Jun 2016 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
| mfranc je napisal/a: | | pajo je napisal/a: | | Hvala za prijaznost. Sedaj jih nekaj imam in so bili takoj ko sem jih dal v zemljo pošpricani z EM Ogrodom. Za 1x deluje bomo pa videli kaj bo čez čas. |
Pajo, je ta EM Ogrod zaščita pred plesnijo? |
Baje vsaj tako mi je dejal direktor. No bolj je preventiva če smo čisto pošteni. Je pa zadeva dovoljena za ekološko pridelavo tako, da ravno neki prav hudega ni. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
labia

Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 23 Jun 2016 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
EM- efektivni mikroorganizmi.
Sestava: v 1 l vode v plastenki so dodani mikroorganizmi:
- mlečnokislinske bakterije
- kvasovke
- fotosintetske bakterije |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
metuljc

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jun 2016 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
| labia je napisal/a: | EM- efektivni mikroorganizmi.
Sestava: v 1 l vode v plastenki so dodani mikroorganizmi:
- mlečnokislinske bakterije
- kvasovke
- fotosintetske bakterije |
Katere? A ni EM običajno v temi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
labia

Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 23 Jun 2016 08:18 Naslov sporočila: |
|
|
ja, metuljc imaš prav. Em bi moral biti v temi, torej v temni steklenici/ plastenki, ker sončna svetloba negativno vpliva na mikroorganizme, razen fotosintetskih bakterij ( te naj bi proizvajale aminokisline s pomočjo fotosinteze- imajo pa 4 načina metabolizma.....)
Sicer pa smo o tej zadevi dosti pisali tukaj:
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2120.html
kjer sem zapisal svoj način izdelave takega pripravka:
Najprej sem pogledal kateri so efektivni mikroorganizmi prisotni v EM tekočini. Nato pa sem poiskal v katerih izdelkih najdemo te organizme. Nič presenetljivega, da jih je ogromno v jogurtu, kislem zelju, kvasu,….Vse sestavine so take, da jih lahko pojemo in torej ne gre za nobeno strupeno mešanico.
Del bistvenih vsebin bom tukaj navedel, ostalo si lahko vsak sam ogleda.
Vse podatke sem zlahka dobil na internetu. Poglejmo najprej sestavo EM (http://en.wikipedia.org/wiki/Effective_microorganism):
An effective microorganism refers to any of the predominantly anaerobic organisms blended in commercial agricultural amendments, medicines, and nutritional supplements based on the trademarked[1] product originally marketed as EM-1 Microbial Inoculant, aka Effective Microorganisms and EM Technology. These blends are reported[2] to include:
• Lactic acid bacteria: Lactobacillus casei
• Photosynthetic bacteria: Rhodopseudomonas palustris
• Yeast: Saccharomyces cerevisiae
• Others: beneficial microorganisms that exist naturally in the environment may thrive in the mixture.
Torej nas zanima kje najdemo navedene: Lactobacillus casei, Saccharomyces cerevisiae, Rhodopseudomonas palustris
Prvega: Lactobacillus casei najdemo v jogurtu. Menda še največ Actimelu, čeprav je ta bakterija prisotna v vsakem jogurtu, morda nekaj boljša sestava v Probiotičnem jogurtu, nekaj drugačna v Kefirju in podobna v Kislem mleku.
Poglejmo kaj je v Actimelu (http://www.actimel.si/o-actimelu/pogosta-vprasanja/#razlika_jogurt):
JOGURT
Lactobacillus bulgaricus
Streptococcus thermophilus ACTIMEL
Lactobacillus bulgaricus
Streptococcus thermophilus
+
Lactobacillus casei Danone (108ke/g)
+
Vitamina B6 in D, naravni vitamin C (Actimel Powerfrucht)
Naslednji organizem : Saccharomyces cerevisiae je v ogromnih količinah v pivskem kvasu (http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/brewers-yeast)
Brewer's yeast is made from a one-celled fungus called Saccharomyces cerevisiae and is used to make beer. It also can be grown to make nutritional supplements
ali poglejmo tukaj: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kvas
Kvas je organska snov, ki jo sestavlja ena ali več vrst glivic kvasovk. Te glivice (fikomiceti, evmiceti,saharomiceti) proizvajajo encime, ki povzročajo vretje ali fermentacijo. Najbolj znane glivice so saharomiceti, ki s fermentacijo sladkorja pridobivajoalkohol v pridelavi alkoholnih pijač (vino, pivo).
Naslednja sestavina so druge mlečno-kislinske bakterije, ki jih je ogromno v kislem zelju, saj sodelujejo pri fermentaciji: http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/kako-nastane/261-kisanje-zelja.html
Mikroorganizmi kislega zelja
Pri kisanju sodelujejo mlečnokislinske bakterije, med katerimi so najpomembnejši rodovi Leuconostos, Lactobacillus in Pediococcus. Optimalna temperatura za kisanje zelja je 18 C. Kisanje zelja je močno odvisno od temperature, končano pa je, ko vsebnost sladkorjev v zelju pade pod 0,5 %. To pomeni, da so bakterije praktično ves sladkor pretvorile v mlečno kislino.
Naslednji organizem: Rhodopseudomonas palustris najdemo v kompostu, predvsem v izločkih deževnikov ali v tekočini predelanih svinjskih fekalij. (http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopseudomonas_palustris)
Rhodopseudomonas palustris is a gram-negative purple non-sulfur bacteria, notable for its ability to switch between four different modes of metabolism.
R. palustris has been found to grow in swine waste lagoons, earthworm droppings, marine coastal sediments and pond water.
Iz vseh navedenih sestavin naredimo svoj domači EM. Seveda moramo dodati tudi hrano ( sladkor), da se mikroorganizmi namnožijo.
Sam prakticiram dodajnje kislega zelja, kvasa ,jogurta in sladkorja v svoj kompost, kar ne stane veliko ( manj kot plastenka EM). S tem pohitrim kompostiranje. Občasno potem iz tega komposta izdelujem kompostni čaj s katerim špricam in zalivam po vrtu.
O EM ogrodu in tehnologiji, ki stoji zadaj je več napisano tukaj:
http://www.micronatura.si/?page_id=390 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Rade
Pridružen/-a: 27.05. 2016, 09:43 Prispevkov: 177 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 23 Jun 2016 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
In še nekaj mojih včerajšnjih utrinkov z grede s paradižniki...
vse zdravo in rastoče, da je kar veselje pogledati - upajmo, da bo tako tudi ostalo,  _________________ kar zraste pač zraste |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ivčk

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 25 Jun 2016 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
| copatka je napisal/a: | Ivčk, lani sem imela en Iva's Red Berry, ki mi je noro rasel in rodil. Letos bi ga rada malo omejila, ker mi je lani zaprl pot na vrt . Kako naj delam? Odstranjujem zalistnike, vrhove? Ali naj samo postavim žičnato ograjo okrog njega, da ne bo šel tako v širino? |
Copatka, ta sorta ima veliko tendenco bujne rasti, kar niti ne preseneča, ker je le češnjevec.
Če ga želiš malo omejiti, bo seveda potrebno nekaj friziranja. Vsekakor odstrani nekaj listov in zalistnikov, vrhove pa zaenkrat pusti pri miru. Bo se treba sproti prilagajat...
Žičnato ograjo odsvetujem, ker potem v sredini dobiš nepregledno goščavo, pravi raj za izbtuh bolezni. Raje mu nameni več kolov in redno privezuj... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 25 Jun 2016 14:37 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi letošnji indigo (iz sestavljenega cveta, zato tako pestra oblika), posejan konec februarja v dnevni, potem v zimskem vrtu, na prosto pa je šel pi zadnji ohladitvi in dežju, pa še to v Jupol vedro in pod nadstrešek.
Drobižke pa jemo že kar nekaj časa, sam se je zasadil v zimskem vrtu, bi rekel, da že pred novim letom, ko smo za probo posejali berivko. Gre za en DWARF, ki sem ga par let nazaj dobil od Ivčke.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 83, 84, 85 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 83, 84, 85 Naslednja
|
| Stran 51 od 85 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|