 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2016 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
Glede okušanja pekočin - tudi naše psice pekoče prav nič ne moti. _________________ naredimo svet lepši |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Spiridon

Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 12 Sep 2016 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
Za luknje v plodovih imam na sumu strige. Sem jih že našel nitri.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rok82
Pridružen/-a: 08.05. 2015, 21:37 Prispevkov: 69 Kraj: Ribnica na dolenskem
|
Objavljeno: 12 Sep 2016 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Lp.mene samo zanima kako prezimite cilje v teglcih.Koliko jih obrežete in koliko stebla naj ostane 20 cm ali več. Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 13 Sep 2016 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
Lansko leto sem jaz prvič prezimil mojega kajenca, višine cca 70cm.
Samo prestavil sem ga notri, v nekoliko bolj osvetljem prostor (jutranje sonce) in nekoliko bolj toplel prostor in to je to.
nič nisem obrezoval, samo zalival sem ga in preverjal, da nima cvetov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
goIdhorn

Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 13 Sep 2016 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Tudi jaz sem lani prvič prezimoval. Tiste rastline, ki sem jih obrezal, so ali propadle ali pa so precej zamujale v primerjavi s sejanci. Letos jih ne bom obrezoval. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 13 Sep 2016 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
TS Moruga Red je že 3 leto z menoj. Je edina zadeva, ki je preživela daljše obdobje ostale mi niso. Pa so bile različne sadike. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
goIdhorn

Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 07:44 Naslov sporočila: |
|
|
| mfranc je napisal/a: | | goIdhorn je napisal/a: | | Plamenka je napisal/a: | | Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10. |
Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake |
Huh, kako pa ti to uspe?  |
Sinoči sem "zvaril" 10 flaškic po 100 ml. Ne preveč goste omakice (malo bolj gosta kakor kupljen tabasco). Koliko pa tebi pride iz take količine? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Plamenka

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
| Goldhorn, če narediš liter omake iz 2 kg plodov, najbrž ne dodajaš nobene druge zelenjave? Tako sem tudi jaz delala prvo leto, a so bile tako pekoče, da jih nismo mogli porabiti. Letos poskušam narediti take, ki bi jih lahko polivali, pa nikakor ne morem porabiti čilijev. Iz Habanero White Giant in Habanero Capuccino pa nameravam narediti majhno količino omak za zdravljenje prehladov - ti dve bosta vsebovali samo čilije. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
goIdhorn

Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Res ne dodajam druge zelenjave. Pekočino reguliram z kombinacijo različnih vrst čilijev. Dodajam še različne vrste začimb. Imam rad bolj ostre zadeve
Ps.
Pa to proti prehladom res pomaga? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
žižola
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:18 Prispevkov: 271 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vse kar cele dam v skrinjo. Kadar rabim, jih na olju in vodi podušim in potem ustrezno nasekljam...... _________________ LP Žižola |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Plamenka

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa iz vsake sorte čilija naredim svojo omako.
Proti prehladu pa ostri čiliji zelo pomagajo. Zadnjih nekaj let, odkar uživam čilijeve omake, pozimi še nisem imela vročine, prej pa vsako leto kak teden. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TwityPity

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Pri meni se je glavna sezona obiranja-predelave šele začela, včeraj pobral cca. 1.5kg jalapenotov in hot waxov --> 7 kozarcev (720ml), narezani na kolobarje in zaliti z mešanico kisa/vode.
Tahudih bo pa letos bore malo, nekaj pimente za v skrinjo, z roccoti še ne vem kaj bom počel (verjetno sušenje), in potem še par križancev, kateri bodo tudi šli v skrinjo.
Tudi mene čudi kako lahko iz 2kg mase dobiš samo slab liter omake. Ko sem fermentiral, sem dobil iz 530g neto mase, 4dcl omake.
Letos sem končno našel prostor za Hungarian Hot Wax, z namenom vlaganja, pa se mi zdi da bodo malce "prešvoh" oz. bolj kot ne paprika - vsaj po okušanju surovih plodov, sicer pa so rastline kar dobro obložene. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
choco_chili

Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Z menoj je tudi še vedno letos 4 letni Chocolate habanero. Edini, ki me letos ni razočaral in dela res na polno. Skupaj z loncem 2 metra višine.
Drugače pa je pri meni letos sezona dokaj porazna. Lani sem že v avgustu pobiral in kuhal na polno, letos je v septembru še več kot polovica zelenih (razen tega starega chocolat habanera).
Vse ostalo se šele sedaj začenja barvati ;( Pomoje sem letos naredil res velik kiks z zemljo za sejance in posledično je vse rastlo zelo počasi. Nekateri npr. Bishops Crown je tudi čez dva metra,
poln sumljivo zeloooo velikih plodov, ampak še vse zeleno.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Plamenka

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Chocolate habanero je zelo lep!
Za Bishop Crown se spomnim, da je bil tudi pri meni zelo pozen, ko sem ga gojila.
No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
goIdhorn

Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
| Plamenka je napisal/a: |
No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo.  |
Pri meni ni problem kako porabit Sosedi, znanci, žlahta,.... letos vsi jejo čilije
Čili v skrinji? Kar imam izkušenj s surovo zelenjavo v skrinji je po odtajanju nekam čudna. Ohrani čili kaj hrustljavosti?
Ps:
Lepo da je forum zadnje čase bolj zaživel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 49, 50, 51 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 49, 50, 51 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
| Stran 50 od 65 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|